Tachov postaví za 10 milionů rozhlednu na Vysoké

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.11.2013 20:00
Tachov

Tachov - Třináctitisícový Tachov postaví příští rok pětadvacetimetrovou rozhlednu za zhruba deset milionů korun. Město získá přibližně devět milionů korun z evropského programu ROP Jihozápad. Půjde o největší investicí Tachova v roce 2014. Vyhlídka na nejvyšším okolním kopci Vysoká se otevře lidem nejpozději do srpna příštího roku, řekl ČTK starosta Ladislav Macák (ČSSD).
    Město chce zahájit stavbu ještě do konce roku, ale kvůli komplikací s výběrovým řízením se zřejmě začne stavět až na jaře. "Oznámili nám, že dotaci získáme," uvedl. Smlouvu na ni podepíše Tachov až po výběru konkrétního dodavatele stavby, která bude z pozinkované oceli, aby ji nemohli poškodit vandalové.
    Rozhledna na nejvyšším okolním kopci Vysoká bude bez obsluhy, přístupná trvale a zdarma; hlídat ji budou kamery. "Na střeše bude webkamera, která bude ukazovat počasí v okolí. Na stránkách města se mohou lidé on-line podívat, jaký je momentálně rozhled," uvedl starosta. Z vížky bude vidět až do Německa i na všechny kopce Českého lesa.
    Radnice ještě za své peníze opraví na Vysoké okolí památníku boje husitů u Tachova v roce 1427. "Tam už jsme vybourali všechnu starou dlažbu a připravujeme tam naučnou stezku kolem umělé jeskyně Lurdská. Dále chceme obnovit základy poutního kostela. Zhruba tříkilometrová procházková trasa s informačními tabulemi povede až na Svatou (jízdárna Světce, národní kulturní památka)," uvedl starosta. Podle něj přijdou úpravy okolí a stezka do jednoho milionu korun. "Netvrdím, že se to kompletně povede příští rok. Na stezku nám dotaci nedali," řekl.
    Čtvrtému největšímu městu v Plzeňském kraji zatím turistická rozhledna chybí a místní i návštěvníci ji chtějí. Jedinou rozhlednou v okolí je starší zděná vyhlídka v Plané, 15 kilometrů od Tachova.
    V Plzeňském kraji je 41 vyhlídkových věží a rozhleden.
0 komentářů
přidat komentář

Související články