Radnice u Galerie Šantovka možná zřídí přechod pro chodce

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
06.11.2013 19:40
Olomouc

Galerie Šantovka (foto: Atelier 8000)
Olomouc - Po otevření nového nákupního centra Galerie Šantovka, které bylo v polovině října zprovozněno v sousedství historického centra Olomouce, se zkomplikovala dopravní situace v okolí křižovatky u nedaleké tržnice. Do nákupního centra proudí davy lidí, z nichž část přechází frekventovanou silnici směřující do Polské ulice v rozporu s dopravního pravidly. Radnice proto požádala odborníky, aby navrhli řešení, kterým by mohl být světelně řízený přechod pro chodce.
    Primátorův náměstek Ivo Vlach (TOP 09) dnes novinářům řekl, že po otevření nákupního centra Šantovka v okolí prudce přibyli chodci. Za první tři dny obchodní galerii navštívilo 130.000 lidí. I když byla do nákupního centra postavena nadzemní lávka, tak část návštěvníků využívá místo pro přecházení, které bylo zřízeno na silnici vedoucí z tržnice do Polské ulice. Dříve byl v těchto místech plnohodnotný přechod pro chodce, avšak kvůli zlepšení plynulosti průjezdu křižovatkou byl zrušen.
    Chodci podle Vlacha zapomínají na to, že na tzv. místě pro přecházení nemají přednost, kterou si ale na řidičích často vynucují. "Chodci využívají tuto přístupovou cestu k obchodnímu centru Šantovka ve větší míře, parkují na odstavném parkovišti u tržnice i v přilehlých ulicích. Necháme proto danou lokalitu znovu posoudit odborníky," uvedl Vlach.
    Radnice už oslovila projektanta i experty, kteří posoudí plán vybudovat v těchto místech světelně řízený přechod pro chodce. "Podmínkou realizace je kladný výsledek posudku vhodnosti tohoto řešení, který by neměl mít za důsledek zhoršení průjezdnosti křižovatkou a zpomalení dopravního provozu zejména při odbočování ze třídy Svobody," upozornil Vlach.
    Mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč ČTK řekl, že původně se uvažovalo o obnovení přechodu pro chodce. "Dotčené orgány ale povolily zřídit pouze místo pro přecházení, protože by tam docházelo ke komplikacím v dopravě," uvedl Aláč. Galerie Šantovka nyní návštěvníkům nabízí 1000 parkovacích míst v podzemí a na střeše. "Brzy bude otevřeno ještě venkovní parkoviště, které bude určeno především pro větší auta. Sloužit bude návštěvníkům multifunkční plochy, dětského hřiště i obchodního centra," řekl Aláč.
    Galerie Šantovka, ve které fungují dvě stovky obchodů, je s prodejní plochou 46.000 metrů čtverečních největší obchodní centrum v Olomouckém kraji a řadí se mezi deset největších center v zemi. Nové obchodní centrum je součástí stejnojmenné městské čtvrti Šantovka, kterou za deset miliard korun plánuje postavit společnost SMC Development. V nové čtvrti, kterou protíná i nová tramvajová trať, plánuje investor i výstavbu komplexu bytových domů a kanceláří.
    V sousedství Galerie Šantovka by měla být postavena také nová výšková budova, proti které se někteří odborníci postavili. Plánované stavbě budovy Šantovka Tower se 75 metry dali nedávno ale souhlas městští památkáři. Měla by se stavět v roce 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články