Sousoší Nový věk od Vincence Makovského se bude restaurovat

Vložil
ČTK
04.11.2013 21:00
Praha

foto: vetrelciavolavky.cz
Praha - Monumentální sousoší Vincence Makovského, které je na vysokém soklu umístěno před Novou budovou Národního muzea v Praze, bude restaurováno. Jeho povrch je pokryt krustami a korozními produkty bronzu, proto bude mechanicky očištěn a zafixován konzervačním voskem. Pokud postup schválí památkáři, práce se uskuteční příští rok. ČTK o tom dnes informovalo Národní muzeum.
    Podle jeho informací bude zároveň restaurován kamenný obklad železobetonového nosného pilíře. Několik desek je prasklých nebo uvolněných, proto bude nutné je sejmout.
    Alegorické sousoší s názvem Nový věk vytvořil Vincenc Makovský (1900-1966) pro československý pavilon na světovou výstavu EXPO 1958, kde získalo Velkou cenu světové expozice v Bruselu. Sousoší je na svém místě od začátku sedmdesátých let minulého století.
    Průzkum na sousoší provedl se svými kolegy restaurátor Ivan Houska. Šlo prý o rychlou akci - více než osmimetrové lešení bylo postaveno během 20 minut, následoval výstup na sochu a pořízení fotodokumentace.
    Sousoší při restaurování zůstane na svém místě a nebude nutné je sejmout. Spojovací materiál je sice napaden korozí, ale jeho stav ještě nevyžaduje výměnu.
    Makovský je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů meziválečné avantgardy. Od 30. let začal v jeho díle převažovat realismus. V poválečném období se věnoval převážně monumentálním pomníkovým realizacím, mezi něž patří i bronzové sousoší Nový věk. Znázorňuje postavu muže držícího v rukou plány a ženu s mísou plnou květin a ovoce; mezi nimi je stylizované slunce. Sousoší před Novou budovou Národního muzea je druhým odlitkem - originál stojí před brněnským výstavištěm.

0 komentářů
přidat komentář