Ústí vypíše soutěž na vylepšení prostoru mezi obchodními domy

Zdroj
Lucie Chlebná
Vložil
ČTK
04.11.2013 20:40
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem chce vypsat architektonickou soutěž na zvelebení prostoru mezi obchodním domem Labe a obchodním centrem Forum. Vítězové získají 250.000 korun. Informovala o tom dnes mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Kdy a zda se bude případný vítězný návrh realizovat, zatím není jasné.
    "Rada města schválila vyhlášení veřejné architektonické soutěže Kultivace veřejného prostoru mezi obchodními domy s cílem vytvoření tržního náměstí," uvedla Macová. Projekt se má zabývat prostranstvím mezi obchodními domy Labe a Forum a navazující ulicí U Kostela směrem do ulice Revoluční.
    "Soutěž bude vyhlášena ve spolupráci s Českou komorou architektů, na ceny soutěžícím je určeno 250.000 korun," uvedla Macová. Celkový rozpočet na akci, která bude financována z přebytku loňského hospodaření, činí 320.000 korun.
    Ústecký radní Josef Macík (ČSSD) ČTK sdělil, že o tom, zda a kdy se bude návrh realizovat a kolik to bude stát, město ještě nejednalo. Zatím jde spíš o získání podnětů a nápadů pro to, co by se s prostorem dalo dělat.
    Uvedl, že architekti by ve svých návrzích měli zohlednit také to, že část této lokality slouží jako tržnice. "Účelem soutěže je nalézt nejvhodnější řešení prostoru a ocenit autora vítězného návrhu. Cílem tohoto projektu je vyjasnit určité aspekty architektonických nebo urbanistických problémů," citoval Macík z materiálů, které rada projednávala. Z těch také vyplývá, že vítěz soutěže nemusí být pověřen realizací projektu.
    Radní Pavel Dlouhý (ČSSD) uvedl, že v realizaci vítězného návrhu doufá, protože současná podoba lokality s betonovými lavičkami a budkami stánkařů je podle něj pro centrum města nepřijatelná. Kolik by realizace stála, zatím nelze odhadnout. "To bude teprve výsledkem těch návrhů. Nápadům neklademe žádné meze, uvidíme, s čím architekti přijdou," řekl ČTK Dlouhý.
    V jakém časovém horizontu by se stavební úpravy realizovaly, záleží na rozsahu navržených změn a na tom, zda k tomu bude zapotřebí stavební povolení. Úpravy by se podle Dlouhého měly jednak dotknout dlažby, zeleně a laviček, jednak prvků, které mají sloužit tržním účelům. "Necháváme na autorech, aby vymysleli, jestli to budou stánky, pulty, pevné či mobilní prvky," uvedl radní. Město také uvažuje o částečném, například mobilním zastřešení prostoru. Samotná architektonická soutěž by se podle Dlouhého mohla uskutečnit ještě do konce letošního roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články