Prodej zámku Štiřín je zastaven, odvolaný ředitel se vrací

Vložil
ČTK
04.11.2013 20:20
Praha

Praha - Ministerstvo zahraničí zastavilo plánovaný prodej zámku Štiřín, který patří státu. Do funkce ředitele vrátilo Václava Hrubého, jehož kvůli údajným chybám v hospodaření na jaře odvolal bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Informovala o tom dnes Česká televize. Hrubý je známý odpůrce prodeje zámku, na svůj post se vrací již potřetí.
    "Jsem poctěn tím, že pan ministr Jan Kohout osobně, mě uvedl do zpět funkce," řekl televizi Hrubý. Dodal, že je rád, že určitá obvinění z jeho špatného hospodaření se neprokázala.
    Generální sekretář ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal televizi řekl, že pro odvolání Hrubého nebyl žádný věcný důvod. Štiřín je podle něj zařízení, které má být využíváno.
    Hrubého poprvé z postu vedení zámku odvolali krátce před sametovou revolucí v roce 1989 komunisté. Podruhé ho v roce 1999 odvolal tehdejší generální sekretář exministra zahraničí Jana Kavana Karel Srba. Podle Hrubého to byla pomsta.
    Stát chtěl pozdně barokní zámek prodat čtyřikrát. Jednání o prodeji se nikdy nedostalo do konečná fáze a nikdy také nebylo vyhlášeno oficiální výběrové řízení, uvedla dnes ČT.
    Vláda bývalého premiéra Petra Nečase rozhodla o prodeji Štiřína v rámci sdružování nemovitostí. Jeho účetní cena byla podle kabinetu 329 milionů, reálně prý za něj podle úvah vlády bylo možné utržit i více než miliardu korun. Areál tvoří barokní zámek s několika rybníky, zámecký park v anglickém stylu a několik kongresových sálů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články