Když soud vyhoví žalobě, bude Ústí znovu vytvářet územní plán

Zdroj
Lucie Chlebná
Vložil
ČTK
04.11.2013 19:50
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Pokud krajský soud vyhoví žalobě na územní plán Ústí nad Labem ve všech čtyřech bodech, je možné, že bude třeba plán vytvořit znovu. Domnívají se to lidé ze sdružení Stop tunelům, kteří žalobu na územní plán, schválený koncem roku 2011, podali.
    Žalobu na územní plán podala skupina dotčených občanů v dubnu 2012 ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Soud jim vyhověl jen ve dvou ze čtyř bodů. Žalobci proto podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten na konci října rozhodl v jejich prospěch a vrátil žalobu zpět k novému projednání krajskému soudu. Odůvodnění rozsudku Nejvyššího správního soudu však sdružení zatím v rukou nemá.
    Žalobci navrhli soudu čtyři základní změny v územním plánu krajského města: zrušení systému tunelů a mostů, zrušení obchvatu obce Strážky, zrušení všech nových stavebních pozemků na více než 600 různých ploch a zrušení vymezení tří pozemků na dolním Střekově, kde chce investor postavit obchodní centrum. Krajský soud jim však v červenci 2012 vyhověl pouze v druhém a čtvrtém bodě. Nyní je teoreticky možné, že vyhoví i zbylým dvěma návrhům.
    "Pokud by i ty další dva body padly, myslím, že se otevírá naprosto jednoznačně cesta k novému územnímu plánu. Dopravní koncepce a stavební parcely a s nimi spojená zastavitelnost či nezastavitelnost jsou základní kameny územního plánu," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda sdružení Jan Kvapil. Připustil ale, že zatím jde jen o spekulaci.
    Vymazání obchvatného systému tunelů a mostů z územního plánu město samo slíbilo. "Kdyby nám ale soud vyhověl i v té věci zrušení zastavitelných ploch, tak by z územního plánu města Ústí nad Labem skutečně zbyly trosky, byl by naprosto nepoužitelný. Pak jsem přesvědčen, že by se musel schvalovat nový územní plán," potvrdil Kvapilův názor David Daduč ze sdružení. O dalším osudu ústeckého územního plánu by pak zřejmě rozhodovalo zastupitelstvo.
    "Pokud krajský soud nakonec zruší ty dva body v územním plánu, určitě budeme apelovat na vedení města, aby nový územní plán vytvářelo daleko zodpovědněji a hlavně více za veřejného dohledu a transparentněji," podotkla Jana Komínová ze sdružení Stop tunelům.
    Sdružení vzniklo právě v souvislosti se zrodem územního plánu. Založili ho lidé, kterým by systém tunelů a mostů, s nimiž územní plán počítá, údajně znehodnotil či přímo ohrozil nemovitosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články