V Indii začala výstavba největší sochy na světě

Vložil
ČTK
02.11.2013 21:10
Dillí - Indie ve čtvrtek zahájila výstavbu sochy, která má být po svém dokončení nejvyšší na světě a její propagátor doufá, že se stane novým divem světa. Socha indického bojovníka za nezávislost na Velké Británii Sardára Patéla má měřit 182 metrů; tím by dvakrát převýšila americkou Sochu svobody a čtyřikrát Krista Spasitele v brazilském Riu, napsala dnes agentura AFP.

    Kovová socha je duchovním dítětem opozičního vůdce Nárendry Modího, který ve čtvrtek ve svém domovském státě Gudžarát položil základní kámen projektu. Vyzval zároveň zemědělce, aby darovali staré nástroje, které se roztaví a použijí na památník politika, jemuž se přezdívalo Železný muž. Socha se má tyčit na ostrově v řece Narmada, až bude za čtyři roky dokončená.
    "Lidé se jezdí dívat na Tádž Mahal, proudí do Ameriky k Soše svobody a do Francie k Eiffelovce. A teď budou lidé z celého světa jezdit sem, aby viděli tenhle zázrak," prohlásil Modí. "Vyzýváme zemědělce z každé indické vesnice, aby nám dali kousky starých zemědělských nástrojů. Stačí i dvacet nebo čtyřicet deka," dodal. Sbírání kovu v 700.000 vesnicích podle jeho slov potrvá do 26. ledna příštího roku.
    Celkové náklady se odhadují na 25 miliard rupií (asi 5,7 miliardy korun), které mají být poskytnuty z veřejných fondů a soukromých darů obyvatel.
    Sardár Patél byl jedním z hrdinů indického boje za nezávislost, blízkým přítelem a spolupracovníkem Mahátmy Gándhího a prvním ministrem vnitra svobodné Indie.
0 komentářů
přidat komentář