Krajský soud by se měl znovu zabývat žalobou na územní plán Ústí

Zdroj
Lucie Chlebná
Vložil
ČTK
02.11.2013 18:05
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Krajský soud by se měl znovu zabývat žalobou na územní plán Ústí nad Labem. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Informovalo o tom sdružení Stop tunelům, které se ve věci ústeckého územního plánu angažuje. Žalobu podala vloni v dubnu skupina dotčených občanů. V územním plánu, který byl schválen v prosinci 2011, jim vadilo především dopravní řešení, které v sobě zahrnovalo systém rozsáhlých tunelů a mostů. Pokud by v územním plánu zůstaly, případná realizace těchto staveb by ohrozila či znehodnotila jejich nemovitosti.
    "Včerejší rozsudek Nejvyššího správního soudu vrátil k novému projednání žalobu na územní plán města Ústí nad Labem ve věci vymezení koridoru obchvatného systému a vymezení nově zastavitelných ploch," uvedla v tiskovém prohlášení Jana Komínová ze sdružení. Součástí rozhodnutí je podle ní i definitivní zamítnutí kasační stížnosti společnosti Saller Eta Estate CZ, která chtěla na střekovském nábřeží vybudovat nákupní centrum.
    "Jsem velmi rád. Město a jeho občané teď mají opět naději na nový a kvalitní územní plán. Za svou rodinu a za rodiny všech dotčených doufám, že získáme jistotu, že naše domy se kvůli tunelu bourat nebudou a budeme se opět moci pustit do oprav našich nemovitostí," řekl předseda občanského sdružení Stop tunelům Jan Kvapil. Krajský soud by podle něj nyní měl rozhodnout v intencích tohoto rozsudku, respektive jeho odůvodnění. To by mělo být známé během několika týdnů.
    Žalobu na územní plán podala skupina dotčených občanů v dubnu 2012 ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Navrhovatelé zvažovali podání návrhu na úplné zrušení územního plánu, ale ve snaze vyhnout se nadměrným dopadům se rozhodli navrhnout soudu pouze čtyři základní kroky: zrušení systému tunelů a mostů, zrušení obchvatu obce Strážky, zrušení všech nových stavebních pozemků na více než 600 různých ploch a zrušení vymezení tří pozemků na dolním Střekově, kde chce investor postavit obchodní centrum.
    "V červenci téhož roku (2012) krajský soud vyhověl žalobě v bodech 2 a 4, zatímco z našeho pohledu nejzávažnější body 1 a 3 ponechal v platnosti. Z tohoto důvodu byla okamžitě podána kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, na jehož rozhodnutí čekali navrhovatelé déle než rok," uvedla Komínová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články