Vědecké centrum se v bývalé Poldi u Kladna otevře příští rok

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
02.11.2013 17:40
Kladno

Kladno - České vysoké učení technické (ČVUT) chystá postupné zprovoznění výzkumného centra v části Dříň u Kladna, která dříve byla součástí hutí Poldi. Vysoká škola by v prosinci měla převzít stavbu a na březen se plánuje kolaudace. ČTK to řekl vědecký pracovník ČVUT Antonín Lupíšek. Vědci budou v objektu za 672 milionů zkoumat, jak lze snížit energetickou náročnost budov.
    Vědecká a výzkumná činnost centra se bude soustředit na udržitelnou výstavbu, a to zejména ve využití inovativních technologií, nových materiálů a obnovitelných zdrojů energie. Hlavním posláním centra je prosadit na trh energeticky efektivní budovy šetrné k životnímu prostředí.
    Ve výzkumném centru budou tři unikátní zařízení. Jde o teplotní komoru, v níž budou moct vědci postavit domy ve skutečné velikosti a následně na nich budou napodobovat například podmínky extrémního horka nebo zimy. Pak to bude environmentální mikroskop pro výzkum materiálů a umělé Slunce, které umožní zabývat se otázkami výroby energií, jež pocházejí ze Slunce.
    "Od ledna už by měl postupně nabíhat provoz a instalovat se přístroje s tím, že začátkem léta už bude plný provoz," uvedl Lupíšek. Výstavba vědeckého centra začala loni v říjnu. Vysoká škola chce ve výzkumném centru spolupracovat s největšími tuzemskými firmami. Podle dřívějších informací mimo jiné s ČEZ, Metrostavem nebo Skanskou. "Máme rozjednáno spoustu partnerů," potvrdil Lupíšek.
    Podle odhadů by ve vědeckém parku mohlo pracovat 80 lidí. Počet zaměstnanců však záleží na udržitelnosti projektu a mohlo by jich tam být až kolem 130. Centrum bude sídlit v Buštěhradu a na výzkumu se budou podílet čtyři fakulty ČVUT.
    Ve Středočeském kraji je několik vědeckých center, hlavně v okolí Prahy. Například v Roztokách u Prahy se rozšiřuje vědecké centrum zaměřené na výzkum a vývoj motorů. V Dolních Břežanech u Prahy zase vzniká laserové centrum nebo ve Vestci u Prahy biotechnologické a biomedicínského centrum. Výstavba zmíněných vědeckých center vyjde celkově na 4,5 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články