Knihovna Jiřího Mahena projde od listopadu dostavbou za 26 mil.

Vložil
ČTK
01.11.2013 16:20
Brno

Brno - Brněnskou Knihovnu Jiřího Mahena čeká od konce listopadu desetiměsíční rekonstrukce a dostavba za 25,8 milionu korun. Na podzim příštího roku zde bude nový společenský sál a další vylepšení pro stále rostoucí počet čtenářů, informovala dnes v tiskové zprávě mluvčí knihovny Jana Kuncová. Po celou dobu stavebních prací bude knihovna v plném provozu, pouze se některé služby budou dočasně přesunovat.

    Knihovna, která sídlí v historické budově Schrattenbachova paláce, prošla kompletní rekonstrukcí v letech 1998 až 2001. Snaží se však reagovat na nové technologie a inovace a tím pádem nové požadavky čtenářů. "Bez stavebních, technologických a interiérových úprav se neobejdeme," podotkla ředitelka Libuše Nivnická.
    I díky dotaci z Regionálního operačního programu vznikne především v dosud nevyužitých půdních prostorách nový kulturně-společenský sál pro 100 lidí. Dalšími novinkami bude Knihovní klub, kde lidé najdou dosud chybějící občerstvení. Nacházet se bude napravo od hlavního vstupu a v podvečerních hodinách bude sloužit k pořádání menších komorních akcí.
    Na nároží ulic Kobližné a Poštovské vznikne také nové zákaznické centrum, které bude propojené do atria knihovny. Prostor pro první kontakt se čtenářem tak bude nový, bude zde přístup k internetu a všeobecným informacím. "Umístí se sem i středisko Europa Direct. Služby zde budou moct využít nejen čtenáři, ale i návštěvníci města a turisté," doplnila Kuncová.
    Jelikož knihovna eviduje vzrůstající zájem mladých rodin, vznikne zde i takzvaný family point, který bude navazovat na centrální halu. Matky zde budou mít soukromí k obstarání kojenců či batolat a bude zde i prostor ke hrám.
    Knihovnu zřizuje město Brno už od roku 1921. Ročně přibývá do knihovního fondu zhruba 25.000 až 30.000 knih. Knihovna také odebírá 250 titulů periodik ve více než 900 exemplářích. Každý rok se registruje zhruba 40.000 čtenářů, kteří uskuteční na 2,4 milionu výpůjček. Roční rozpočet instituce je 45 milionů korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Mahenova knihovna
Josef Myslivec
07.11.13 10:48
zobrazit všechny komentáře

Související články