Do centra Prahy by se mohly přestěhovat dva kubistické domky

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
24.05.2006 15:00
Praha

Praha - Dva památkově chráněné kubistické domky, které byly postaveny podle návrhu významného meziválečného architekta Josefa Gočára, by se po celkové rekonstrukci mohly objevit v centru Prahy.

Plán záchrany a přemístění objektů na malostranský Klárov předložila Praze 1 společnost Baba, která rekonstruovala kavárnu Grand Café Orient v Domě U Černé Matky Boží v Celetné ulici. Komise územního rozvoje Prahy 1 soudí, že si památka vysoké historické i umělecké hodnoty záchranu zaslouží, řekl dnes novinářům předseda komise Filip Dvořák.
Přenesení domů na Klárov, na náplavku do sousedství hrázděného domku, je podle něj hodně provokativní návrh. "Ale určitě je dost zásadní diskutovat o tom, zda si objekty záchranu zaslouží," poznamenal.
Dřevěné domky, postavené v takzvaném národním stylu, byly původně tři a stály na prvním pražském letišti ve Kbelích. Sloužily jako restaurace, technická a administrativní budova. V 60. letech byly přemístěny do areálu trojské zoologické zahrady, kde byly využity jako šatny a sklad. V srpnu 2002 je zalila velká voda a neudržované chátrají. V hlavním městě jsou podle Dvořáka jedinými historickými stavbami tohoto typu. Stejného charakteru je už jen novinový stánek ve Vrchlického sadech poblíž hlavního nádraží.
Dokumentace o původní podobě domů i jejich interiérů se zachovala. Náklady na rekonstrukci objektů jsou odhadnuty na deset až 15 milionů korun. Zatím ale není jasné, kdo by ji financoval. Dvořák se domnívá, že v domcích by po obnově mohla být restaurace, muzeum či výstavní síň.
Záchraně domků je podle něj nakloněn ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu Jan Kněžínek a také historik architektury Zdeněk Lukeš.
Přemístěných památek je na území Prahy několik. Na svahu Letenské pláně je to například Hanavský pavilon či petřínské bludiště. Oba objekty byly původně v areálu Výstavitě v Holešovicích. Kostel sv.Michala v Kinského zahradě na Petříně byl přenesen z Ukrajiny. Měl být základem zamýšleného skanzenu, který ale nakonec nevznikl.
0 komentářů
přidat komentář