Praha 1 vypíše výběrové řízení na využití Werichovy vily

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
30.10.2013 21:40
Praha

Praha - Praha 1 ve čtvrtek vyhlásí nové výběrové řízení na využití Werichovy vily na Kampě. Zájemci se mohou hlásit do 29. listopadu. Nového nájemce by měla pomoct vybrat komise složená z respektovaných odborníků. Novinářům to dnes řekl starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Jedním z požadavků výběrového řízení je, aby ve vile vzniklo muzeum Jana Wericha a Jiřího Voskovce. Osud Werichovy vily Praha 1 řeší již více než deset let.
    Vypsání výběrového řízení schválila na úterním jednání rada městské části. "Náš původní záměr se nemění. Z Werichovy vily chceme mít kulturně-společenské centrum, kde budou organizovány výstavy, vzdělávací programy, přednášky a další podobné aktivity," poznamenal Lomecký.
    Zájemci o pronájem musí Praze 1 předložit projekt, který by z domu vytvořil kulturně-společenské centrum a muzeum, které by připomínalo odkaz Wericha, Voskovce a dalších osobností spojených s vilou, Prahou a první městskou částí. Radnice odmítá, aby v něm byla zřízena restaurace nebo byty. Výjimkou může být drobné občerstvení.
    V dubnu 2008 Praha 1 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Nadace měla vilu na své náklady opravit.
    Nové vedení radnice se po volbách v roce 2010 rozhodlo smlouvu nepodpořit a vilu opravit na vlastní náklady. S nadací poté připravovalo uzavření nové smlouvy, zastupitelé Prahy 1 ji ale odmítli schválit a rozhodli o vypsání nového výběrového řízení. Lomecký očekává, že nabídky pošle několik organizací. Nadace již dříve avizovala, že se do nové soutěže přihlásí. Zúčastnit se také chtěly například Post Bellum nebo HAF studio. Každý z uchazečů musí složit kauci 100.000 korun.
    Lomecký očekává, že konečné rozhodnutí o nájemci opět vzbudí emoce. Chce proto, aby byla výběrová komise složena z uznávaných expertů. "Máme přislíbena opravdu renomovaná jména," poznamenal. Rada a zastupitelstvo pak podle něj pravděpodobně výběr komise odsouhlasí. Největší váhu při určování vítěze má mít programová náplň, pak výše nájemného a harmonogram zprovoznění. Návrh na vítězný projekt by měli zastupitelé dostat na zasedání 17. prosince.
    Souběžně s výběrovým řízením Praha 1 plánuje opravu vily až za 30 milionů korun. Podle Lomeckého je již vybrána firma, která objekt zrekonstruuje. Práce v interiéru by mohly začít na konci roku. Oprava má být součástí celkové úpravy Kampy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články