O solární dům studentů mají zájem developeři, bude ale na výzkum

Zdroj
Adéla Klimešová
Vložil
ČTK
30.10.2013 21:10
Praha

Praha - Solární dům AIR House, s nímž studenti pražského ČVUT uspěli tento měsíc na mezinárodní soutěži v USA, vzbudil velký zájem developerů i soukromých zájemců. Plně energeticky soběstačný dům a jeho technická řešení jsou ale majetkem univerzity, prodávat se proto nebude a škola domek vystaví a využije na další výzkum. ČTK to řekl vedoucí architekt a doktorand na fakultě architektury Martin Čeněk.
    Výjimečný úspěch, kdy tuzemský projekt skončil třetí z dvacítky přihlášených z celého světa, si ale mladí Češi na soutěži Solar Decathlon už nezopakují. Americká strana totiž po letošním ročníku změnila pravidla soutěže a nově se mohou hlásit jen týmy z USA.
    "Komerční zájem o AIR House jsme zaznamenali. V ČR i v Americe. A jak od jednotlivců, tedy uživatelů, kterým by se takový dům líbil, ať už jako chata nebo bydlení nastálo, což je obojí účel, k němuž je domek určen - má být chatou pro ještě ekonomicky aktivní generaci našich rodičů a stálým bydlením pro ně v okamžiku, kdy odejdou do důchodu a rozhodnou se pro klidnější život mimo město- tak i od různých firem. Hlásily se nám developerské společnosti i různí další producenti typových domů," popsal Čeněk.
    Dům o rozměrech asi 13 krát 13 metrů a užitnou plochou 55 m² je celý ze dřeva, součástí je i velká terasa zastřešená pergolou. Celá jedna strana domu vedoucí na terasu je prosklená, vnitřek domu tvoří jedna velká obytná místnost s kuchyní, za níž je koupelna. Na terase je pak zabudovaná také malá letní kuchyně, zvenčí je přístup i do technické místnosti a malého kumbálu na kola. Cena prototypu se vyšplhala na skoro šest milionů korun, běžná cena by se ale mohla být poloviční.
    Ačkoliv si studenti po téměř dva roky stavby sháněli sponzory, hlavním partnerem a majitelem domu je škola. Studenti nyní chtějí domek znovu postavit v univerzitním kampusu v Dejvicích, aby si jej mohla prohlédnout veřejnost, poté by měl být umístěn v právě dokončovaném Univerzitním centru energeticky efektivních budov v Buštěhradě u Kladna. Podle Čeňka se však rádi podělí s firmami i veřejností o technická řešení i "vychytávky".
    Americká porota dům ocenila především za architektonické a technické řešení a také v kategorii atraktivity pro trh. V domě byla nainstalována řada senzorů snímajících teplotu a vlhkost, měřících spotřebu energie a výrobu elektřiny fotovoltaickými články.
    Českým studentům však při sestavování domu přivezeného v krabicích z Prahy shořel klíčový komponent v elektrorozvaděči. "Kvůli tomu nešlo dům řídit automaticky - ani topit či chladit, ani ovládat osvětlení. Naši technici tedy dům regulovali ručně. Sledovali pečlivě na grafech vývoj teploty a vlhkosti a otvírali či zavírali okna a dveře. Nikdo nic nepoznal, dům vykazoval hodnoty, jakoby byl perfektně automaticky řízený, prostě fungoval skvěle," prozradil Čeněk. Při programování osvětlení jim pak prý pomohl vítězný rakouský tým, který jim klíčovou součástku v den, kdy český dům hodnotila porota, půjčil.
    Podobná soutěž se koná co dva roky i mezi evropskými univerzitami. Přihlášku na klání ve Versailles v roce 2014 přitom Čeněk úplně nevyloučil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články