U náměstí Republiky má vyrůst devítipodlažní bytový dům

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
28.10.2013 17:55
Praha

Praha - Ve vnitrobloku u Soukenické ulice v centru Prahy by mohly vyrůst dva věžovité bytové domy s devíti nadzemními podlažími. Stavební úřad Prahy 1 již vydal pro novostavbu územní povolení. Proti rozhodnutí se ale pravděpodobně odvolá někdo ze sousedů, kteří proti stavbě dlouhodobě bojují. Povolování se táhne již několik let, řekla ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Pozemek vlastní stejní majitelé jako sousední dům v Truhlářské ulici, do kterého před několika lety nastěhovali squattery z vily Milada.
    S vysokou budovou původně nesouhlasili památkáři z pražského Národního památkového ústavu (NPÚ), nakonec ale dali stavbě kladné stanovisko. Nelíbí se jim, že objekt naruší historickou zástavbu.
    Stavba a přestavba u domu Soukenická 12 má mít dvě podzemní patra a jedno nadzemní podlaží, ze kterého budou vyrůstat dvě osmipodlažní části. Věže, jak je územní rozhodnutí nazývá, budou od pátého patra od sebe postupně ustupovat. Projekt počítá s tím, že v domě budou byty.
    Proti stavbě protestují okolní obyvatelé nebo firmy. Jejich námitky ale stavební úřad zamítl. Arcibiskupství pražské, které zřizuje v sousedství církevní školu, si například stěžovalo, že kvůli novému domu bude ve třídách málo světla. Požadovalo také, aby se bouralo až po 16:00.
    Stavba se řeší již od roku 2004. "První návrhy na přestavbu a dostavbu byly značně předimenzované a byly naším pracovištěm vyloučeny," sdělil ČTK Ondřej Ševců z NPÚ. Po několika jednáních a přepracování projektu nakonec NPÚ s přestavbou a dostavbou souhlasil, prý i kvůli ochraně současného uličního domu. Podle Ševců ale není podobný přístup k objektům v Pražské památkové rezervaci vhodný.
    Nelíbí se mu, že podobné projekty zastavují původní dvory. Kritizuje také rozsah plánované budovy, její výšku i panoramatické uspořádání. Zástavba vnitrobloku podle něj popírá zásadu, že hlavní uliční budovy jsou vyšší než stavby uvnitř vnitrobloku. "Zvyšování vyrovnané výškové hladiny urbanistického historického jádra města a vytváření neopodstatněných novodobých dominant je v historickém prostředí Pražské památkové rezervace nežádoucí," poznamenal Ševců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články