Stovky lidí přišly na znovuotevření rozhledny na Klínovci

Vložil
ČTK
28.10.2013 17:50
Boží Dar (Karlovarsko) - Na Klínovci u Božího Daru byla dnes po rekonstrukci opět otevřena rozhledna. Možnost po letech se podívat do okolí z vrcholu věže využily hned první den stovky lidí. Jeden ze symbolů Krušných hor město zrekonstruovalo za zhruba 15 milionů korun. Z toho 85 procent město získalo z přeshraničního dotačního programu Cíl 3, řekl při dnešní slavnostním otevření starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).
    Plná parkoviště jako na vrcholu lyžařské sezony a proudy lidí dnes dokreslovaly obnovení provozu na rozhledně. Akci přálo počasí, bylo jasno a vidět bylo možné desítky kilometrů daleko. Jen prudký nárazový vítr, který zvlášť na vrcholu věže vanul, připomínal, že je Klínovec nejvyšší horou Krušných hor.
    "Součástí projektu bylo i vybudování nové stezky, která vede na Klínovec. Zároveň se nám z jiného projektu podařilo vybudovat novou komunikaci, která zároveň na Klínovec převedla inženýrské sítě, vodu a kanalizaci," uvedl Horník.
    Ještě před několika lety měla přitom rozhledna špatné vyhlídky na přežití. Byla ve zdevastovaném stavu, uzavřená a postupně se začala rozpadávat. Při její rekonstrukci se proto musely kameny, z nichž byla postavena, rozebrat, označit a prakticky celou rozhlednu postavit znova.
    Kvůli bezpečnosti na 24 metrů vysokou věž může jen omezený počet návštěvníků, zhruba 12 až 15. Regulovat jejich počet umožňuje turniket a kamerový systém uvnitř věže.
    Rozhledna byla poprvé otevřena v roce 1884. Později k ní byla dostavěna restaurace. Ta je nyní zavřená a také ve zdevastovaném stavu. Na její rekonstrukci ale bude muset město získat zřejmě další dotaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články