Zhruba třetina bývalé tiskárny v Opletalově už byla zbourána

Zdroj
Adéla Klimešová
Vložil
ČTK
26.10.2013 21:40
Praha

Praha - Zhruba třetina objektu bývalé tiskárny v Opletalově ulici v Praze byla během soboty zbourána, demolice se protáhne. Kvůli padající suti museli dělníci několikrát během dne zastavit provoz v části ulice. Podle Františka Poláka, mluvčího Metrostavu, který demolici provádí, jde o velmi obtížnou operaci. Firma na to prý nasadila nejlepší techniku a pracovníky, bourání v centru Prahy v žádném případě nesmí ohrozit chodce. Na chodník přitom padaly kusy zdí. Torzo budovy bylo v havarijním stavu, demolici v pátek nařídil stavební odbor Prahy 1.
    Demolice začala v pátek odpoledne. Původně se počítalo, že se vše stihne do soboty, dnes ráno Polák ČTK řekl, že se skončí o víkendu. "Harmonogram prací je minimálně tři dny, spíše týden," upozornil však vedoucí stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych, který si dnes přišel prohlédnout průběh prací. Do pondělí má zmizet celá nadzemní část objektu.
    Speciální bagr s obřími nůžkami začal dnes kolem poledne bourat štít ve výšce zhruba třetího patra. Během odpoledne zmizela polovina zdi vedoucí do ulice, zůstalo jen zhruba jedno podlaží nad zemí. Stejná část byla ubourána i ze zdi v zadní části objektu.
    Původně byl ohrazen jen chodník pod stavbou a část vozovky. Ačkoliv bagr shazuje sutiny směrem dovnitř objektu, na protější chodník, kudy procházeli lidé a postávali zvědavci, dopadaly kusy zdí. Dělníci proto několikrát procházející lidi zastavovali a korigovali i provoz na silnici.
    "Je to mimořádně obtížná operace, na kterou se nesmí pospíchat," uvedl Polák. Celý objekt je podle něj v havarijním stavu. Zeď vedoucí do ulice se při bourání celá kýve, prašnost se dělníci snaží zmírnit stříkáním vody z hadice.
    Majitelem domu je společnost Flow East, která vlastní i sousední dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí. Investor chce místo této budovy, místo bývalé tiskárny a na pozemku ve vnitrobloku postavit nový objekt. Proti bourání rohového domu se v minulosti postavili někteří architekti a památkáři a protestovala proti němu i veřejnost. Všechna potřebná povolení chce investor získat do konce letošního roku, poté by začal s demolicí a následně se stavbou.
    Torzo tiskárny stejně jako rohový dům není kulturní památkou; tiskárna jí však byla do roku 2008, kdy o sejmutí ochrany požádal tehdejší vlastník poté, co velkou část domu zboural. Ministerstvo kultury mu vyhovělo, neboť již nebylo co chránit, dnes je památkově chráněn jen pozemek.
    Budova tiskárny je dlouhá léta opuštěná a od roku 2006, kdy se tam krátce dělaly stavební práce, navíc přišla o část fasády ve stylu geometrické secese. Z domu, postaveného v roce 1919, kde sídlily třeba Národní listy, zbylo torzo. Projekty na jeho přestavbu vznikaly už v 90. letech, architekti ze studia DaM tehdy plánovali zachovat nejen architektonicky kvalitní fasádu, ale i unikátní mramorové schodiště či klenby; objekt však později měnil vlastníky a měnily se i jejich plány na to, jak s domem naloží.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
památka ...
raval
27.10.13 09:53
...Ne,...
šakal
27.10.13 02:34
Názorný příklad
Vích
27.10.13 09:18
zobrazit všechny komentáře

Související články