Soud zatrhl úřadům praktiku, jež umožnila stavět větší budovy

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
25.10.2013 11:10
Brno

Ilustrační snímek
Brno - Úřady nemohou prostřednictvím jednoduché změny indexu podlažní plochy umožnit stavbu větší budovy, než připouští územní plán. Index lze zvýšit jen standardní procedurou podle nového stavebního zákona, tedy formou opatření obecné povahy. Změny pak mohou přezkoumávat správní soudy. Vyplývá to z usnesení Nejvyššího správního soudu (NSS). Rozšířený senát verdikt přijal na základě sporu o kontroverzní obytný dům v Brně na Majdalenkách.

    "Index podlažní plochy je obecným regulativem prostorového uspořádání území, tj. limitem jeho využití, jehož vymezení je závazné," stojí v usnesení. Index číselně vyjadřuje intenzitu využití určitého území v metrech čtverečních hrubé podlažní plochy na metr čtvereční základní plochy. V podstatě tak stanovuje maximálně přípustnou hustotu zástavby a výšku plánovaných staveb.
    Soudní rozhodnutí je součástí sporu mezi obyvateli Brna-Lesné a Majdalenek s developerem, jenž původně plánoval čtyřpatrový dům, ale nakonec se rozhodl jej výrazně zvýšit. Úřady to umožnily tím, že opakovaně navýšily index podlažní plochy. Jeden z odpůrců stavby podal neúspěšnou žalobu ke Krajskému soudu v Brně, následovala kasační stížnost k NSS.
    Soudci, kteři případ dostali na starost, se však nejprve obrátili na rozšířený senát. Jeho úkolem je sjednocovat postup NSS v situaci, kdy běžné tříčlenné senáty zaujmou protichůdné postoje. Usnesení rozšířeného senátu se nese v obecné rovině. Kasační stížností, která se týká konkrétního sporu, se nyní může znovu zabývat běžný senát.
    Na usnesení upozornil aktivista Petr Firbas, dlouholetý kritik územního plánování v Jihomoravském kraji. "Tímto kouzelnickym zvyšováním indexu podlažní plochy bylo možno na kývnutí úředníka stavět vyšší a mohutnější stavby tam, kde to původně v územním plánu schváleno nebylo," uvedl Firbas. Podobných případů je podle něj v Brně více, veřejnost prý byla proti podobnému postupu bezmocná. "Po usnesení NSS to již možné nebude," uvedl Firbas.
    O nové stavbě v Majdalenkách se hovoří od roku 2009. Tehdy se místní lidé dozvěděli, že čtyřpatrový polyfunkční objekt D se má změnit na mnohem vyšší bytový dům.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zvýšení
Honza K
26.10.13 10:14
zobrazit všechny komentáře