Obrazový průvodce metropolí možná překvapí i rodilé Pražany

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
24.05.2006 10:55
Praha

Praha - Kniha, která překvapí i rodilé Pražany tím, kolik je v  metropoli pozoruhodných míst, i tak by se dala nazvat obsáhlá vlastivědná encyklopedie Český atlas Praha. Publikace na téměř 500 stránkách mapuje hlavní město. Na tisícovkách fotografií, podrobných kresbách a pláncích představuje známé i méně známé kulturní a historické pamětihodnosti Prahy, ale též přírodní zajímavosti hlavního města. Obrazový vlastivědný průvodce je dalším svazkem ediční řady Český atlas, ve které už vyšly publikace Střední Čechy, Západní Čechy, Severní Čechy a Jižní Čechy.

"Je to mimořádně ambiciózní projekt a jsem moc rád, že Praha dostala takový dárek," řekl dnes pražský primátor Pavel Bém, který svazek o Praze pokřtil. "Knize přeji, aby se na ni v knihovně neprášilo a její stránky byly hodně ošoupané," připojil se ředitel České televize Josef Janeček.
Téměř dva roky vznikalo dílo, které je založeno na podrobném popisném textu a bohaté obrazové dokumentaci. "Nebylo to lehké, ale chtěli jsme ukázat vše, co je v Praze zajímavé," řekl za autorský kolektiv Jaroslav Kocourek.
Čtenáře patrně potěší více než 5000 fotografií, přes 230 map a plánků, kresby památek a objektů i zařazené reprodukce obrazů a starých fotografií. Ocení i unikátní řezy důležitých budov, které mu dávají možnost nahlédnout do jejich vnitřního uspořádání.
První kapitola, jež následuje po krátkém historickém úvodu, seznamuje s jednotlivými částmi Prahy. Druhá je věnována zajímavým objektům a významným budovám. Nejobsáhlejší je kapitola nazvaná Témata s turisticky atraktivními cíli. Vyhledávání v knize usnadňuje místopisný rejstřík a rejstřík pražských církevních památek. Knihu vydalo nakladatelství freytag&berndt.
0 komentářů
přidat komentář