Kvůli domu na rohu Václavského náměstí úřad řeší čtyři odvolání

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
21.10.2013 21:45
Praha

Praha - Stavební úřad Prahy 1 řeší tři odvolání proti územnímu povolení na plánovanou novostavbu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Proti demolici rohového domu úřad dostal jedno odvolání. ČTK to dnes řekl vedoucí stavebního úřadu Oldřich Dajbych. Proti demolici domu protestuje část odborníků i veřejnosti.
    Investor, kterým je společnost Flow East, chce místo rohového domu, bývalé tiskárny v Opletalově ulici a velkého pozemku ve vnitrobloku postavit moderní objekt.
    Stavební úřad v září vydal územní povolení i povolení k demolici. Proti územnímu povolení obdržel ve stanovené lhůtě tři odvolání, a to od pražského magistrátu a majitelů dvou sousedních domů. Dajbych již minulý týden ČTK řekl, že odvolání magistrátu zamítne, protože je zmatečné. Za magistrát totiž stejný úředník na počátku řízení vydal kladné stanovisko, nyní podepsal odmítavé.
    Další odvolání podala ČTK, která vlastní sousední dům. Třetí odvolání za spolumajitele další nemovitosti poslal právník Petr Kužvart. Ten odvolání zdůvodnil obavou, že se po stavbě nového domu v lokalitě zvýší hluk a prašnost.
    Stavební úřad nyní odešle všem účastníkům jednání text odvolání, ke kterému se budou moct vyjádřit. Spis poté předá na magistrát. Protože je magistrát jedním z odvolaných, Flow East by mohla podat stížnost na podjatost. Případem by se tak mohl zabývat jiný krajský úřad.
    Minulé pondělí skončila lhůta také pro odvolání proti povolení demolice současného rohového domu. V termínu přišlo pouze jedno odvolání, řekl Dajbych. Odvolaným je Česká tisková kancelář, protože proces odstranění stavby dostatečně nevyloučil případné poškození budovy ČTK, uvedlo vedení ČTK. Majitel domu již dříve uvedl, že objekt nezačne bourat dřív, než bude mít všechna potřebná povolení k novostavbě.
    Flow East chce zbourat nárožní dům, část technologických přístaveb hotelu Jalta a část torza bývalé tiskárny v Opletalově ulici. Na jeho místě má vyrůst budova, která má mít devět nadzemních podlaží a bude tak o dvě patra vyšší než sousední objekty. Dvě horní patra budou postupně ustupovat do pozadí. Půdorysně bude objekt tvořit písmeno L.
    Kolem projektu se už řadu měsíců vedou debaty a proti bourání se několikrát demonstrovalo. V červenci ale ministryně kultury v demisi Alena Hanáková rozhodla, že dům nebude památkově chráněn, což otevřelo cestu k žádosti o jeho demolici. Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt včetně nákupu pozemku a budovy prý dosahují miliardy korun; druhou miliardu má stát nová stavba. Záměr investora kritizuje posledních několik let řada odborníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články