Na pražském Výstavišti by mohla vzniknout nová sportovní hala

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
19.10.2013 18:25
Praha

Interiér hokejové haly Yaleské univerzity (Eero Saarinen, 1958)
Praha - Na pražském Výstavišti by mohla vzniknout nová multifunkční sportovní hala. Nahradila by Tipsport arénu, ve které hrají hokejové kluby Sparta Praha a Lev Praha. Hlavní město již požádalo o posouzení vlivu stavby na životní prostředí, takzvanou EIA. ČTK to zjistila na internetových stránkách EIA. Součástí plánu je rekonstrukce sousedních hal. Zda nová hala skutečně vznikne, není ale nyní jasné, vyplývá z vyjádření zástupců Prahy.
    Přestavba hokejové haly by měla být součástí celkové úpravy pražského Výstaviště, které se od začátku roku 2015 vrátí do správy hlavnímu městu. Konceptem budoucnosti a dostavbou Výstaviště by se radní měli zabývat pravděpodobně v listopadu.
    Plány na vznik multifunkčního objektu v sobě zahrnují přestavbu Tipsport arény, neboli takzvané Sportovní haly, a sousední Incheba areny, které by v budoucnosti měly sloužit jako víceúčelová aréna a hala pro sálové sporty. Hrát by se v nich mohly kolektivní sporty, pořádat atletické závody nebo zápasy v boxu. Využívána by mohly být také ke kulturním účelům, jako jsou koncerty, festivaly nebo taneční představení, nebo k výstavnictví a kongresům.
    Nově má být postavena v blízkosti administrativně-provozní části tělocvična. Na místě hudebního divadla GoJa Music Hall má vyrůst tréninková hokejová hala.
    "Stavební úpravy a dostavby umožní fungování objektu jako univerzální městské haly umožňující využití pro většinu halových sportů, kulturních a společenských akcí," píše se v oznámení k EIA. Podle autorů k těmto účelům již hala slouží, technicky jim ale nevyhovuje a je zastaralá.
    Projekt počítá, že by se proti současnému stavu snížila kapacita diváků, a to ze 14.000 na 10.000. Součástí záměru je vybudování parkoviště na nedaleké nevyužité ploše Pražské teplárenské za železniční tratí. Auta by měla parkovat také ve dvou patrech v podzemí pod stadionem a v jeho okolí.
    Důvodem vzniku haly je podle pražského zastupitele a generálního manažera hokejové Sparty Petra Břízy nedostatečná sportovní infrastruktura, zejména pro míčové sporty. Záměr Prahy zveřejněný na serveru EIA označil za studii vzniklou v rámci řešení problematiky Výstaviště.
    Kdo by halu postavil není jasné. Podle náměstka primátora Václava Novotného (TOP 09) na podobný záměr hlavní město nemá peníze. Majitelé Sparty zas podle informací tisku uvažují či uvažovali o stavbě nové haly ve Vysočanech. Záměry majitelů nechtěl Bříza komentovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články