Na hradě Orlík v Humpolci možná vznikne vyhlídková věž

Vložil
ČTK
19.10.2013 18:20
Humpolec (Pelhřimovsko) - Na zřícenině hradu Orlík v Humpolci by mohla už v příštím roce vzniknout vyhlídková věž. Lidé se k úmyslu radnice mohou vyjádřit v anketě, zastupitelé budou rozhodovat 20. listopadu. Pokud rozhodnou kladně, mohli by se lidé rozhlédnout z vrcholu věže na Orlíku koncem října 2014. ČTK to řekl starosta Jiří Kučera (ODS).
    Stavba by podle něj nebyla složitá. Návrh jihlavského architekta Martina Fraňka počítá se šroubovým schodištěm vně současné věže, které nijak nezasahuje do její statiky, a částečným dozděním jejího vrcholu. "Z vrcholu věže by byl fantastický výhled, zvýšilo by to turistickou atraktivitu Humpolce a jeho okolí," řekl Kučera.
    Podle památkářů návrh není v konfliktu se zájmy památkové péče a nepoškodí státem chráněné památkové hodnoty po splnění podmínek, které jsou ve vyjádření telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) pro městský úřad v Humpolci popsány. "Nejde o definitivní schválení realizace stavby, ale o schválení 'nápadu', který bude dále rozvíjen za určitých daných podmínek tak, aby nebyla poškozena chráněná památka," řekl ČTK vedoucí odboru památkové péče NPÚ v Telči Tomáš Vícha.
    Náklady by podle něj dosáhly několika milionů korun. Město by se pokusilo najít vhodnou dotaci. Lidé mohou o stavbě hlasovat na webu města, nebo pomocí anketních lístků v informačním středisku. Do ankety se podle Kučery zatím zapojilo kolem šesti desítek lidí, většina jich se stavbou věže nesouhlasí. "Je to jen malé procento občanů, anketa proto není zcela vypovídající. Nebude proto závazná, bude jen doplňkem pro rozhodování zastupitelstva," řekl Kučera.
    Město se o stavbu vyhlídkové věže v areálu hradu Orlíka snažilo už v minulých letech, kdy byl vypracován komplexní návrh na záchranu této středověké zříceniny. Uvažovalo se také o zřízení vyhlídky mimo hradní areál na Havlově kopci. Ukázalo se to ale jako značně komplikované kvůli majetkoprávním vztahům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články