V listopadu se otevírají pasivní domy po celé České republice

Zdroj
Centrum pasivního domu
Vložil
Tisková zpráva
19.10.2013 18:00
Už za tři týdny si pozvou majitelé více než šesti desítek pasivních domů po celé zemi veřejnost až k sobě domů. Ve dnech 8. – 10. listopadu 2013 se totiž konají již desáté Dny pasivních domů. Od pátku do neděle se tak může kdokoli majitelů pasivních domů zeptat, jak se jim v jejich energeticky úsporném domě žije a jak takový dům vlastně funguje.

„Kolem pasivních domů stále koluje mezi veřejností mnoho polopravd a dohadů. Údajně se v nich nedají otevřít okna, jsou přeplněné moderními technologiemi, je v nich špatný vzduch a mnoho dalšího. Jsou to samozřejmě nesmysly. Pokud se o tom chcete přesvědčit sami, stavte se v listopadu na návštěvu a zeptejte se přímo lidí, kteří v těchto domech bydlí,“ zve Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu, které v České republice tuto mezinárodní akci zastřešuje.

Během akce otevře své dveře přes šedesát pasivních domů po celé České republice. Zájemci mohou navštívit již postavené domy, ale i ty, které jsou těsně před dokončením a získat informace přímo z první ruky od těch nejpovolanějších - jejich majitelů a stavitelů.
Vzhledem k tomu, že nutnost stavět budovy s nízkou spotřebou energie je dlouhodobým trendem v celé Evropské unii a díky nové energetické legislativě a programu Nová zelená úsporám se prudce rozvíjí i u nás, je akce ideální příležitostí, jak se o energeticky šetrném bydlení dozvědět více a na vlastní kůži si vše vyzkoušet.

„Během loňského ročníku se do různých energeticky úsporných domů podívalo bezmála osm stovek lidí,“ vypočítává Iva Černá z Centra pasivního domu. Návštěvníci se podle ní nejčastěji zajímají o základní principy fungování pasivních domů, jejich ekonomickou návratnost a o každodenní život v nich. Mnoho majitelů však dokáže zodpovědět i velmi specializované technické dotazy. „Život v pasivním domě se pro řadu z nich stává životním stylem. Jsou na své kvalitní domy hrdí, a i když třeba nemají odborné technické vzdělání, do detailu se zajímají o jejich fungování,“ vysvětluje Černá.

Dny pasivních domů budou i letos spojeny s několika soutěžemi o atraktivní tematické ceny. Vyhrát tak bude možné například pobyt v pasivním školicím středisku, které jako jedno z prvních v České republice splňuje požadavky nulového domu.
Návštěvníci, kteří budou chtít v jeden den objet hned několik pasivních domů, budou moci navíc využít nabídky speciální exkurze a nasednout v Praze nebo Brně do připraveného autobusu. Na dalších místech v Čechách i na Moravě pak budou přichystané tematické výstavy, přednášky a poradenství. Podrobné informace o doprovodných akcích se objeví během druhé poloviny října na stránkách Centra pasivního domu.

Dny pasivních domů jsou mezinárodní akcí, kterou před deseti lety odstartoval Passivhaus Institut z německého Darmstadtu. Dnes jsou do ní zapojeny stovky pasivních domů po celém světě od Nového Zélandu až po severní Ameriku.

Základní filozofie akce ale zůstává ve všech zemích stejná – vysvětlit desetitisícům zvědavých návštěvníků fungování pasivních domů na základě konkrétních zkušeností a neformálním způsobem jim ukázat, jak se v energeticky úsporných domech vlastně žije.
•    Více informací o celé akci najdete na webu Centra pasivního domu
•    Mapu s otevřenými pasivními domy najdete zde

Centrum pasivního domu je nezávislá organizace, která se zabývá energeticky úsporným stavitelstvím a podporuje kvalitu pasivních domů. Již od roku 2005 poskytuje poradenství investorům i expertům ze stavebnictví a také je vzdělává. Vedle toho sdružuje prověřené architekty, projektanty, stavební firmy, výrobce stavebních materiálů a prvků a další odborníky se zájmem o pasivní domy. Centrum pasivního domu je tak nejrozsáhlejší odbornou platformu v České republice, která podněcuje a moderuje odbornou diskusi v oblasti výstavby budov v pasivním standardu napříč expertní i laickou veřejností.
0 komentářů
přidat komentář