V Olomouci se otevřela nová budova gymnázia, stála 208 milionů

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
18.10.2013 11:15
Olomouc

Ateliér - R, Miroslav Pospíšil, přístavba Slovanského gymnázia, Olomouc
Olomouc - V Olomouci se dnes oficiálně otevřela nová budova Slovanského gymnázia. Novostavba navazuje na historickou část gymnázia a nahradila nevyhovující přístavek ze 70. let minulého století. Investorem stavby s celkovými náklady 208,5 milionu korun, která začala loni v únoru, byl Olomoucký kraj. Nové zázemí získali studenti i pedagogové. Gymnázium tak získalo i netradiční hřiště umístěné na střeše budovy.
    Nová budova nahradila předchozí nevyhovující montovaný objekt, který musel být zbourán. Ukončení výuky v těchto prostorách nařídili i hygienici. "Nová stavba nám určitě ulehčila. Máme tam odborné učebny, novou jídelnu, máme tam novou tělocvičnu, která se vůbec nedá srovnat s tím, co jsme měli. Chybět nebude i počítačové vybavení, máme i velmi moderní chemickou laboratoř," řekla ČTK zástupkyně ředitele gymnázia Romana Lachnitová.
    V suterénu nové čtyřpatrové budovy jsou umístěny šatny. V prvním patře je nový centrální vstup do školy a je zde umístěna jídelna s kapacitou 370 míst k sezení a výdeje 1500 jídel denně. Jídelna slouží i dvěma nedalekým středním školám. Ve druhém podlaží se nacházejí moderní učebny, laboratoře a kabinety a je zde přístup do nové tělocvičny. Ve třetím patře jsou další učebny a laboratoře a ve čtvrtém patře se kromě učeben a kabinetů nachází vstup na venkovní sportovní plochu umístěnou na střeše tělocvičny.
    Stavba se neobešla bez zásahu do historické budovy gymnázia. "Stávající objekt byl ve všech patrech propojen na novou budovu, což vyvolalo řadu stavebních úprav navazujících prostor. Ve všech podlažích musely být provedeny navazující chodby, úprava a vybudování nových zděných příček, úpravy podlah, ve všech podlažích bylo vybudováno nové sociální zařízení pro učitele, v prvním nadzemním podlaží byly v prostorech bývalé jídelny zřízeny nové šatny," sdělil ČTK Ivo Heger z krajského úřadu.
    Slovanské gymnázium Olomouc je nejstarším gymnáziem na střední a severní Moravě. Gymnázium bylo založeno v roce 1867. Prvních maturit v roce 1872 se dokonce zúčastnil císař František Josef I., tehdy škola ale fungovala v provizorních prostorách. Později měla sídlo v objektu v nedaleké Kosinově ulici, výstavba nynějšího objektu začala v roce 1913. Nyní zde studuje téměř 1000 studentů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články