Secesní hotel Evropa doplní novostavba, za tři roky přivítá hosty

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
17.10.2013 16:00
Praha

DAM architekti s.r.o.

Praha - Kdysi slavný secesní hotel Evropa na Václavském náměstí by měl získat svoji někdejší slávu a lesk. Majitel se rozhodl hotel, který desetiletí chátral a neinvestovalo se do něj, zrekonstruovat. Ve vnitrobloku vznikne novostavba, kterou navrhl pražský ateliér DaM. Stavba, která si vyžádá investici v řádu stovek milionů korun, by měla trvat zhruba dva a půl roku. Poté by měl hotel znovu přivítat hosty. ČTK o tom informoval Stanislav Stupka, jednatel Pražské správy nemovitostí, která je investorem akce.

    Hotel, který je znám svojí secesní podobou a podle někdejšího majitele se mu říkávalo Grand hotel Šroubek, býval za první republiky jedním z nejluxusnějších hotelů střední Evropy. Například před válkou v něm sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacismem.
    V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován, současný tuzemský majitel jej koupil v 90. letech. Na základě mandátní smlouvy jej převedl na Pražskou správu nemovitostí, která je investorem rekonstrukce. Hotel je dnes v kategorii dvou hvězdiček, po rekonstrukci by měl mít 154 pokojů v pětihvězdičkovém standardu. Projekt zahrnuje rekonstrukci a zrestaurování secesního uličního objektu a dostavbu ve dvoře.
   
DaM, architektonická kancelář, Hotel Evropa, Praha
V Praze rychle přibývalo hotelů přibližně do roku 2009, v souvislosti s krizí a menší ochotou bank vstupovat do těchto projektů hotelový boom ustal. Podle odborníků se nyní poptávka obnovuje, spíše však po kapacitách nižší úrovně. Hotel Evropa by ale měl hosty lákat unikátním historickým interiérem, jemuž podobných není ve střední Evropě mnoho.
    Zatím ještě není zřejmé, kdo bude hotel provozovat, investor jedná s řadou provozovatelů hotelů o podobě finálního provozu ubytovacích částí i restaurace a kavárny.
    "Secesní část včetně původních interiérů si zachová autentický charakter ze začátku minulého století, zejména cennou originální dvoupatrovou kavárnu nebo francouzský salonek. Doplněním historické budovy bude moderní část ve dvoře pro návštěvníky preferující moderní interiér s možností sportovně-odpočinkového programu," popsal ČTK záměr rekonstrukce architekt Jiří Havrda ze studia DaM, které má zkušenosti i s rekonstrukcemi historických domů, třeba Paláce šlechtičen na Hradě. Nedaleko hotelu Evropa stojí jejich Palác Euro, který kromě tuzemských cen získal nominaci na cenu Miese van der Rohe.
    Přestavba hotelu získala stavební povolení v roce 2008, které bylo na konci roku 2010 doplněno změnou stavby před dokončením. Stavba začala v roce 2011 přípravnými pracemi. Stavebník po dočasném přerušení nyní obnovil práce s novým dodavatelem.
    Národní památkový ústav se záměrem přestavby zabýval již v roce 2004 a poté několikrát v dalších letech. Ze dvou variant nejprve doporučoval tu konzervativnější, která počítala se zachováním i některých běžně nepřístupných architektonických prvků ve dvoře. Na základě posudků odborníků z oblasti architektury i statiků byla zvolena varianta, která zmíněný objekt nahrazuje přesnou replikou zakomponovanou do novostavby.
    Hotel byl postaven v roce 1872 architektem Josefem Schulzem v novorenesančním slohu. Po přestavbě v roce 1889 byl v letech 1903 až 1905 přebudován ve stylu geometrické secese Bedřichem Bendelmayerem, Aloisem Dryákem, Bohumilem Hübschmannem a Janem Letzelem. Roku 1924 hotel koupil pražský restauratér Karel Šroubek, který ho přejmenoval na Grand hotel Šroubek. Hotel se stal známý po celém světě, nejen díky své secesní výzdobě, ale i pro svou vyhlášenou kuchyni a prvotřídní služby.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
plány
raval
17.10.13 08:53
zobrazit všechny komentáře

Související články