Práce na Matonniho vile se v Kyselce nezastaví ani přes zimu

Vložil
ČTK
16.10.2013 22:25
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Práce na Mattoniho vile a dalších objektech, které v někdejších lázních Kyselka opravuje obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, se nezastaví ani přes zimu. Podle předsedy správní rady společnosti Vladimíra Lažanského budou pokračovat jak vyklizovací práce, tak i stabilizace budov. Mattoniho vila by měla zřejmě přes zimu už dostat krov a střechu, řekl dnes novinářům.
    "Je to téměř přesně rok od doby, kdy jsme náš záměr poprvé představili. Samotná o.p.s. funguje sedm měsíců. Za tu dobu se na budovách odvedla obrovská spousta práce, která ale zatím není příliš vidět. Ale například vyklízecí a zajišťovací práce v Mattoniho vile, která je symbolem Kyselky, jdou do finále," uvedl Lažanský.
    Společnost Lázně Kyselka dnes převzala od karlovarského hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) šek na půl milionu korun. Peníze by se podle předběžné dohody měly využít na záchranu Jindřichova a Švýcarského dvoru, na objekt Vilemína a obnovu prostranství v areálu někdejších lázní. Podle Novotného se stejnou částkou počítá kraj i v rozpočtu na příští rok.
    Letos se společnosti podařilo na záchranu osmi budov, které dostal do majetku od společnosti RIS, získat z ministerstva kultury 925.000 korun. Celkem 20 milionů korun jí poskytly Karlovarské minerální vody. Podle ředitele společnosti Miroslava Perouta Lázně Kyselka požádají pro příští rok ministerstvo o celkem 4,5 milionu korun.
    Dosavadní práce se soustředily na likvidace letitých nánosů a zabezpečení budov od spodní vody. Ta je podle Perouta pro statiku budov nebezpečnější než voda dešťová. Navíc zdi budov jsou mnohdy tak promáčené a rozpadající se, že není na co postavit byť provizorní krovy.
    S postupem prací se také podle Lažanského musí vymýšlet budoucí využití. Do areálu bývalých lázní v Kyselce by se tak mohla vrátit restaurace, ubytovací služby, muzejní expozice, obnovit by se mohla kolonáda. "I když nyní doba lázním nepřeje, nevíme, co bude třeba za deset nebo 15 let," poznamenal Lažanský.
0 komentářů
přidat komentář