Praha 7 rozhodla, že zatím nebude kupovat bývalé sídlo Economie

Zdroj
Aleš Berný
Vložil
ČTK
16.10.2013 22:10
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 7 dnes rozhodli, že městská část zatím nebude usilovat o koupi bývalého sídla vydavatelství Economia na Letné. Radnice počká na rozhodnutí vlády, která má o dům za téměř 300 milionů korun rovněž zájem - do té doby radnice nebude podnikat žádné kroky. Vláda dnes jednání o koupi domu přerušila, vyžádala si doplnění informací. Za dům původně nabízela městská část 275 milionů. Radnice Prahy 7 se musí z budovy na nábřeží kapitána Jaroše vystěhovat v roce 2015, budova patří ministerstvu financí.
    "Vláda dnes zasedá a bod odkupu je stále na programu, proto jsem svolal jednání zastupitelstva," řekl dopoledne starosta Prahy 7 Marek Ječmének. Vlastník budovy, společnost Alkatria potvrdila, že s vládou o koupi nadále jedná.
    Zároveň zastupitelé rozhodli, že pověřují starostu Ječménka jednáním s ministerstvem financí o tom, zda by radnice mohla setrvat v budově na nábřeží. Zastupitelé také souhlasili s tím, že pokud vláda budovu Economie koupí, bude radnice po Alkatrii vymáhat zhruba 2,2 milionu korun vložených do posudku na ocenění budovy.
    Premiér v demisi Jiří Rusnok dnes novinářům řekl, že vláda jednání o koupi domu přerušila. "K materiálu se vrátíme, bude doplněn o další informace," řekl bez dalších podrobností Rusnok.
    Bývalé sídlo vydavatelství Economia chce ministerstvo práce a sociálních věcí koupit pro ředitelství úřadu práce, podle podkladů pro jednání vlády má koupit budovu za 299 milionů korun. Sestěhovat tam chce ředitelství úřadu, dvě kontaktní pracoviště, call centrum a školicí středisko.
    Dům od Economie koupila v květnu společnost Alkatria, kterou podle dostupných informací stál dům 140 milionů korun.
    Podle opozičních zastupitelů by byl nákupu budovy Economia přes akciovou společnost s neznámými vlastníky velmi podezřelý. "Ukázalo se, že bychom nikdy neměli nic kupovat přes akciovou společnost," řekl opoziční zastupitel Ondřej Mirovský (SZ). Obchod byl podle něho nejistý, neboť radnice neměla s prodejcem uzavřenu exluzivitu na koupi.
    Opoziční zastupitelka Silvie Kratochvílová pak kritizovala postup radnice, kdy Praha 7 si nechala zpracovat posudek na cenu budovy, přitom neměla vůbec jistotu, že ji radnici prodá. "Navíc ten posudek je podle mého názoru předražený," řekla. Exkluzivita nákupu chyběla i zastupiteli TOP 09 Janu Ladinovi, který uvedl, že vláda si o exkluzivitu, na rozdíl od radnice, řekla velmi rychle.
    Mirovský rovnež řekl, že tím nejjednodušším řešením by bylo, aby radnice dál jednala o odkupu stávající budovy, kde úřad sídlí. K tomu se přidala i opoziční zastupitelka Milada Moučková (KSČM). "Tím bychom ušetřili, už jenom za stěhování nebo sítě. Budou volby a bude nová vláda a bude možné jednat," řekla.
    To odmítl starosta Marek Ječmének. "Toto je normální populismus, přeci víte, že ministerstvo financí s budovou do budoucna počítá na zřízení jednotného kontaktního místa. Taková odpověď tu vždy byla," řekl Ječmének. Podle něj navíc vláda stále hledá administrativní budovy, projekt kontaktního místa ministerstvo nezrušilo.
    Městské části v budově na nábřeží Kapitána Jaroše končí nájem v roce 2015. Do té doby se chce přestěhovat. Kolem výběru sídla se už ale řadu měsíců vedou bouřlivé diskuse. Původní plány počítaly se zhruba miliardovou investicí. Proti záměru se postavili místní obyvatelé i opozice. Svou vůli nakonec vyjádřili v referendu, které i přes nesouhlas koaličních zastupitelů z ODS a ČSSD vyhlásil Nejvyšší správní soud (NSS).

Související články