Praha 10 představila vilu po Karlu Čapkovi

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
15.10.2013 20:40
Praha

Praha - Praha 10 dnes oficiálně představila část dvojvily po spisovateli Karlu Čapkovi. Pozvaní návštěvníci si tak mohli prohlédnout prostory, které zůstaly nezměněné od Čapkovy smrti. Z místností, ve kterých se scházeli přední představitelé předválečného Československa, dosud nezmizel duch první Československé republiky. Unikátní prostory vily by se veřejnosti mohly otevřít příští rok, řekl ČTK starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Městská část nemovitost koupila na konci září po dědicích manželky Karla Olgy Scheinpflugové za téměř 44 milionů korun.
    Bratři Čapkové si dvojdům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Polovinu obývají dědici Josefa Čapka, druhou polovinu příbuzní Olgy Scheinpflugové.
    Současný majitel Karel Scheinpflug, prasynovec Olgy, se dům rozhodl prodat z finančních důvodů. "Provoz vily je nákladný," řekl novinářům s tím, že dům pomalu stárne a vyžaduje opravy. Poté, co dědicům skončil příjem z autorských práv, pokoušel se Scheinpflug neúspěšně získat prostředky z různých grantů. Nakonec se rozhodl vilu prodat.
    Hodnota domu je především v neporušenosti jeho interiéru a jeho vybavení. Místnosti v horním patře domu zůstaly zachovány tak, jak je Čapek naposledy použil a další obyvatelé domu do nich chodili pouze uklízet. V jedné z místností je například křeslo, ve kterém sedával prezident Tomáš Garrigue Masaryk. "Od jeho smrti v něm nikdo neseděl," poznamenal Scheinpflug. Na opěradle křesla je stále umístěna smuteční páska.
    V příborníku v místnosti, kde se scházeli proslulí Pátečníci, jsou umístěny dobový servis nebo sklenice s číslem, aby každý z hostů svou číši poznal. Na stole v pracovně jsou položeny noviny s nedoluštěnou křížovkou a v gramofonu je stále položena deska. Dochovala se také kuchařka s jídly, která byla Pátečníkům nabízena. "Byla to normální česká jídla, třeba vepřový řízek," poznamenal Scheinpflug.
    Přízemí dosud obývá Scheinpflugova rodina. Z domu se má odstěhovat do konce roku. Poté by vedení radnice chtělo vilu otevřít veřejnosti. O nejvhodnějším způsobu mají rozhodnout odborníci. Do té doby bude památka uzavřena a důkladně zabezpečena před zloději.
    "Nákupem vily to nekončí, ale začíná. Byl bych rád, aby se Praha 10 stala Prahou bratří Čapků," řekl starosta Bohumil Zoufalík. Ve vile by chtěl nejenom připomenout osobnost Karla Čapka, ale chtěl by ji využít i ke kulturním účelům. V nějaké formě by třeba chtěl obnovit za první republiky proslulá setkávání význačných osobností.
    Podle Zoufalíka bude nutné dům opravit. Kolik rekonstrukce bude stát, Praha 10 zatím neví, starosta ale tuto částku odhadl na několik desítek milionů. Za samotnou nemovitost Praha 10 zaplatila 28 milionů korun, za historický inventář pak 15,891 milionu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články