Praha 7 i stát chtějí koupit stejný dům za téměř 300 milionů

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
15.10.2013 20:00
Praha

Praha - Praha 7 i ministerstvo práce chtějí pro své účely koupit stejný dům na Letné za téměř 300 milionů korun. Oba úřady o tom budou jednat ve středu. Bývalé sídlo vydavatelství Economia chce ministerstvo koupit pro ředitelství úřadu práce, o stejné budově ale již několik měsíců vyjednává také radnice sedmé městské části. Chtěla by v ní zřídit své nové sídlo. Praha 7 proto svolala mimořádné zastupitelstvo. Chce na něm projednat, jestli nabídka na odkup budovy pro městskou část ještě platí. ČTK to řekl mluvčí radnice Martin Vokuš.
    Ministerstvo práce chce podle podkladů pro jednání vlády koupit budovu za 299 milionů korun. Chce do něj sestěhovat ředitelství úřadu, dvě kontaktní pracoviště, call centrum a školicí středisko.
    O budovu ale zároveň stojí také městská část Praha 7. Ta již několik let hledá nové sídlo své radnice. Na koupi této budovy si již nechala zpracovat znalecké posudky. Podle Vokuše se příprava odkupu domu dostala již do konečné fáze a vedení městské části chtělo zastupitelům předložit patřičný návrh. V současné době ale prý radnice neví, jestli nabídka stále platí. Za nemovitost chtěla Praha 7 zaplatit 275 milionů. Dům ale mezitím koupil jiný vlastník, kterého podle dostupných informací stál 140 milionů korun.
    Vedení městské části kvůli situaci svolalo na středeční dopoledne mimořádné zastupitelstvo. Jediným bodem jednání je odkup akcií společnosti Alkatria, která dům vlastní. Podle Vokuše se zastupitelé mají sejít proto, aby zjistili, jestli je několik měsíců stará nabídka stále platná.
    Podle opozičního zastupitele Ondřeje Mirovského (Strana zelených), zastupitelé do úterního odpoledne nedostali ke středečnímu jednání žádné podklady a neví, o čem přesně se bude jednat. "Za osm let působení na Praze 7 jsem zvyklý na ledacos, s něčím takovým jsem se ale ještě nesetkal," poznamenal Mirovský. "Navíc je celý záměr nákupu budovy Economia přes akciovou společnost s neznámými vlastníky velmi podezřelý," dodal.
    Městské části v budově na nábřeží Kapitána Jaroše končí nájem v roce 2015. Do té doby se chce přestěhovat. Kolem výběru sídla se už ale řadu měsíců vedou bouřlivé diskuse. Původní plány totiž počítaly se zhruba miliardovou investicí. Proti záměru se postavili místní obyvatelé i opozice. Svou vůli nakonec vyjádřili v referendu, které i přes nesouhlas koaličních zastupitelů z ODS a ČSSD vyhlásil Nejvyšší správní soud (NSS). Pokud by zastupitelé ve středu budovu koupili, poruší tak podle Mirovského výsledek referenda. V takovém případě by se proto obrátil na soud, řekl ČTK.
    Posudky na pětipodlažní budovu si ale nechalo vypracovat také ministerstvo práce, které je pravděpodobně v současné době ke koupi blíže. Znalci dům ohodnotili od 300 do 310 milionů korun. Pořízení kancelářského objektu chce resort hradit z evropských peněz z operačního programu intervence pro oblast zaměstnanosti a sociálních služeb pro roky 2009 až 2014.
    Ředitelství úřadu práce je nyní ve třech budovách - v domě ministerstva práce na Karlově náměstí a v pronájmu v Emauzích a v Kartouzské. Call centrum pak funguje ve Vysočanech, prostory mu pronajímá Česká správa sociálního zabezpečení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články