Designblok přilákal v Praze tisíce návštěvníků

Vložil
ČTK
13.10.2013 19:40
Praha

Praha - Tisíce lidí navštívily v uplynulém týdnu 15. ročník festivalu Designblok. Pořadatelé ještě nemají k dispozici přesná čísla o návštěvnosti, ale jen do jednoho z center dění, na Nákladové nádraží Žižkov, zavítalo podle tamních pokladních přes deset tisíc lidí. Další návštěvníci pak proudili do Openstudia v Kafkově domě a do Colloredo-Mansfeldského paláce, kde se konaly výstavy na pomezí umění a designu a představovala se tvorba nejlepších českých designérů po boku mezinárodních hostů.
    Čtvrtým prostorem festivalu byl kostel sv. Šimona a Judy, kde se od středy odehrávaly módní přehlídky v rámci Designblok Premier Fashion Week. Superstudio na nádraží nabídlo prezentace výrobců a firem a výběr českých designérských škol. V podzimním slunci dnes mnoho návštěvníků zaplnilo někdejší skladovací haly s prezentacemi obchodníků, se zájmem si ale také mnozí prohlíželi samotné stavby a kolejiště; industriální areál se nedávno stal kulturní památkou a čeká na své nové využití.
    Designéři letos představili zejména tvorbu založenou na ikonách, které jsou hlavním tématem letošní přehlídky designu. Lidé tak mohli vidět svítidla z foukaného skla ztvárněná jako siluety lustrů slavných operních domů, nábytek inspirovaný světovým designem 60. let nebo renovované židle či stolky ze 40. let.
    Ikonické kousky nábytku z 30. až 60. let jsou hlavním tématem přehlídky Classics + Corian, na níž jsou představeny renovované kousky historického nábytku. Designéři Václav Mlynář a Jakub Pollág nahradili jejich části novými díly z materiálu Corian, který se snadno tvaruje a je odolný proti opotřebení a otěru. "Vyměněné části nábytku jsou přesnými kopiemi svých předchůdců, jsou to duchové připomínající stáří jednotlivých objektů." Výstavu Classics+Corian si mohli lidé prohlížet na nákladovém nádraží, kde byla umístěna přímo v jednom z vagónů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články