Rozestavěné divadlo v Plzni si prohlédli občané, zájem byl velký

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
12.10.2013 13:10
Plzeň

Plzeň - Rozestavěná budova nového divadla v Plzni se dnes poprvé otevřela veřejnosti. Zájem byl velký, přišly stovky lidí. Prohlídky budou také v neděli a další se plánují v listopadu a březnu. Novostavba za zhruba 860 milionů korun nahradí od září 2014 nevyhovující objekt Komorního divadla. Plzeň je prvním městem v Česku, které po roce 1989 staví nové divadlo, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS). Stavba nové budovy, která trvá 17 měsíců, se připravovala 12 let.
    "Hotová je celá hrubá stavba divadelní i provozní budovy, staví se parkovací dům. Dva měsíce se montují technologie, v pondělí začne tvorba unikátní probarvené fasády," uvedl Rund. Dílo je hotovo ze 60 procent. "Monolitické části jdou relativně rychle, ale přes zimu nás čeká mravenčí práce, jako je montáž kabelů, ozvučení a světel. V březnu začne instalace nábytku a malování," uvedl. Dokončení stavby je plánováno na duben až květen, pak začne tříměsíční zkušební provoz.
    Divadelní technologie bude tvořit asi čtvrtinu nákladů, stavba zhruba 35 procent, zbytek půjde na parkoviště, úpravy okolí a sítě. "Divadelní technologie je jednou z nejmodernějších v Evropě. Je jedinečná a šitá na míru Plzni. Přijde na 200 milionů korun. Navrhli jsme ji tak, aby co nejdéle vydržela a vyžadovala minimální údržbu," uvedl.
    Vchod do divadla bude z Palackého náměstí. S administrativní budovou bude spojeno lávkami ve třech podlažích, další tři lávky budou v zázemí.
    Divadlo bude mít dva sály. Velký s nakloněným hledištěm pro 466 diváků a menší studiovou scénu asi pro 150 diváků. Lidé dnes viděli jedenáctimetrovou jámu pro budoucí jeviště. Schová složitý mechanismus několika pojezdových stolů, které budou vyvážet otočné jeviště do různých úrovní. Za stěnou bude studiová scéna. Obě mají společný výtah i technické zázemí. Umožní velmi rychlou variabilitu představení. Během několika vteřin uvidí divák úplně jinou scénu a jiný děj, uvedl Rund.
    "Možnosti divadla jsou obrovskou výzvou. Bude jedno z nejlepších v Evropě, a to funkčně i technologicky," uvedl koordinátor stavby Jaroslav Möller. Nová budova soustředí zkušebny, orchestr, sklady i dílny. Divadlo u centrálního náměstí s restaurací, barem a podzemním parkováním pro 196 aut bude žít po celý týden.
    Mírný skluz stavby neohrozí termín zahájení sezony 2. září 2014. Na stavbě bylo dnes 50 dělníků, v pracovní dny je počet trojnásobný. Změny evropských norem týkajících se technologií a vyšší náklady za zemní práce prodraží stavbu asi o 40 milionů korun. "Schvalovat to budeme na listopadovém zastupitelstvu," uvedl Rund. Cena bude podle něj stále nižší, než radnice odhadovala před soutěží.
    Divadlo podle projektu portugalského ateliéru by se mohlo jmenovat po Václavu Havlovi. Provoz bude o tři miliony korun ročně dražší než u Komorního divadla. Na stavbu si město půjčí od Evropské investiční banky, získá dotaci EU a asi 250 milionů Kč dá ze svého.
0 komentářů
přidat komentář

Související články