Vysoká nad Labem má rozhlednu, je z ní vidět až do Jeseníků

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
11.10.2013 12:00
Vysoká nad Labem (Hradecko) - Na kopci Milíř u obce Vysoká nad Labem na Hradecku je nová rozhledna. Za dobrého počasí lidé z vyhlídkové plošiny ve výšce 27 metrů spatří Jeseníky, Krkonoše se Sněžkou, Orlické či Železné hory. Investorem stavby v hodnotě pěti milionů korun byla obec. Trojbokým uspořádáním konstrukce ze dřeva, oceli a litého betonu je jedinou stavbou svého druhu v Česku, řekl dnes ČTK starosta Vysoké Jiří Horák. Slavnostní otevření rozhledny, která by se měla stát turistickým magnetem regionu, je naplánováno na sobotní odpoledne.

    Rozhledna má tři nosné sloupy z lepeného dřeva o délce 30 metrů. Sestavené jsou z šestimetrových dílů. Sloupy obepínají ocelové schodiště se 144 schody, které je složené ze tří osmimetrových kusů. Vyhlídková plošina je šestiboká. Spodní část rozhledny je z litého betonu a vedle zázemí má i dvě vyhlídkové terasy. Celková výška rozhledny je 31 metrů a váha 22 tun. V základech rozhledny je 300 tun betonu a sedm tun oceli.
    Rozhledna vyrostla na místě, kde ještě po druhé světové válce stávala původní dřevěná rozhledna. Obec společně se sdružením pro obnovu rozhledny o stavbu nové vyhlídky usilovaly od roku 2005. V roce 2009 stavba dostala stavební povolení, o dva roky později byl položen základní kámen. Na stavbu se obci podařilo od kraje a Státního zemědělského intervenčního fondu získat dotace celkem 1,9 milionu korun. Rozhlednu pro obec postavila firma INGBAU CZ podle projektu firmy ARCHaPLAN Hradec Králové.
    Obec věří tomu, že se rozhledna stane vyhledávanou turistickou atrakcí celého regionu. "Vysoká nad Labem leží na křižovatce značených turistických cest a cyklotras. Jedná se o nejbližší rozhlednu k centru Hradce Králové," uvedl Horák. Dodal, že rozhledna bude i dominantou chystané cyklostezky Mechu a perníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.
    V Královéhradeckém kraji v posledních letech přibylo několik nových vyhlídkových míst. Například v říjnu 2010 byla otevřena 17 metrů vysoká rozhledna na Anenském vrchu na hřebeni Orlických hor. V roce 2009 začala turistům sloužit také přes 30 metrů vysoká rozhledna na Hnědém vrchu nad Pecí nad Sněžkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články