Přestavba Vršovického zámečku skončila, radnice přebírá stavbu

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
11.10.2013 11:35
Praha

Praha - Přestavba staré vršovické radnice neboli Vršovického zámečku v Praze 10 je před dokončením. Radnice nyní stavbu přebírá a dokončovány jsou poslední drobné práce. V příštích měsících začne být budova, ve které vznikne především dům pro seniory, zařizována nábytkem. První důchodci by se měli do budovy nastěhovat asi v březnu. Již na počátku roku by se ale v nově opravené dominantě Vršovic mohly konat svatby. ČTK to dnes řekl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Hlavu vzhůru).

    S rekonstrukcí začala Praha 10 v roce 2010, a to po několikaletém odkládání, kdy se přemýšlelo o budoucnosti objektu. Během přestavby byly upraveny vnitřní prostory, k budově bylo přistaveno nové křídlo a nový vzhled dostal park v okolí. Za stavbu městská část zaplatila bez DPH 238 milionů korun, řekl Zoufalík.
    Bývalá radnice má sloužit především jako domov důchodců s asi 75 lůžky. Část bude určena pro stále aktivní seniory, v další budou starší lidé, kteří potřebují intenzivnější péči. K dispozici budou mít moderní sociální zázemí, na každém patře kuchyňku nebo podkrovní společenskou místnost. Cena za ubytování by měla být stanovena tak, aby byla dostupná pro obyčejné obyvatele Prahy 10. Z toho důvodu bude muset radnice provoz domova dotovat.
    Historickou budovu chce radnice ale využívat také pro svatby. V přízemí vznikla nová obřadní síň, ve které bude umístěna speciální skleněná plastika, která bude osvětlena podle přání svatebčanů. Počítač dokáže naprogramovat podle starosty až 1000 barevných odstínů. V létě se pak svatby můžou konat v novém venkovním altánku s výhledem na Vinohrady.
    Starosta by si přál, aby se opravená radnice, které se také přezdívá Vršovický zámeček nebo Rangherka, stala novým vršovickým centrem. "Chtěl bych, aby to byly Hradčany Vršovic," poznamenal. Dominantu objektu má také zvýraznit speciální světlo, které bude umístěné ve věžičce. Zapínáno bude při zvláštních příležitostech.
    Budova leží na místě původní Štočkovské vinice při usedlosti Špendlikářka. Roku 1776 se ve Vršovicích usadil italský obchodník s hedvábím Josef Rangheri, který se zasadil o pěstování morušovníku v Praze. Po roce 1842 tu jeho syn Jiří nechal vystavět honosnou dvoupatrovou budovu s hranolovými věžemi. Budova sloužila pro výrobu hedvábí a sušení kokonů bource morušového. V sousedství budov vznikl morušový sad. Rodu Rangherů areál patřil do roku 1882, kdy ho koupila obec Vršovice.
0 komentářů
přidat komentář