Před 10 lety byla otevřena rozhledna na Klucanině u Tišnova

Vložil
ČTK
10.10.2013 10:30
Praha

Praha - Před deseti lety, 11. října 2003, byla slavnostně otevřena zděná rozhledna na Klucanině u Tišnova. Téměř třicetimetrová věž, která stojí na 402 metrů vysokém vrcholu, nabízí výhled ze dvou ochozů umístěných ve výšce 21 a 24 metrů.

    Na kopci Klucanina již v minulosti jedna rozhledna stála. Dřevěnou věž postavil Klub českých turistů v roce 1934. Tehdejšího slavnostního otevření se zúčastnili také populární komik Vlasta Burian a zápasník Gustav Frištenský. Pro obyvatele Tišnova byla rozhledna oblíbeným výletním místem, v občerstvení v přízemí rozhledny se prodávaly limonády a olomoucké tvarůžky. Neudržovaná věž však musela být v 50. letech uzavřena a stržena, zbyla z ní jen třímetrová kamenná podezdívka.
    Myšlenku obnovení rozhledny na Klucanině iniciovalo sdružení Rozhled na Tišnov. Autory projektu byli architekti Helena Chvílová a Luboš Chvíla. Současná rozhledna se svým vzhledem té původní dřevěné podobá a z věže je možné se rozhlédnout na Tišnovsko i vrcholky Českomoravské vrchoviny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články