Praha 6 odmítá změnu územního plánu kvůli zástavbě kolem Džbánu

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
09.10.2013 22:15
Praha

Praha - Praha 6 odmítá změnu územního plánu kvůli bytové zástavbě kolem rybníka Džbán u Divoké Šárky v Praze. Žádost majitele okolních pozemků dnes jednohlasně zamítla radniční komise územního rozvoje, řekl ČTK mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Konečné slovo o případné změně územního plánu bude mít vedení hlavního města.
    "Majitelé si podali žádost o změnu územního plánu. Řekli jsme jim, že to v žádném případě nepřipadá v úvahu," řekl Halmoši. Projekt už v minulosti odmítla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS).
    Majitelé pozemků chtějí vybudovat bytové domy na břehu, který v současnosti slouží jako koupaliště. Přestavět chtějí chátrající budovy a vytvořit místo pro bydlení. Na místě nynějšího parkoviště nedaleko kempu by měly stát výškové budovy s výhledem na Prahu a do údolí Divoké Šárky. Vzniknout by tu také měly nové kryté i venkovní sportoviště.
    Svou žádost o změnu územního plánu zdůvodnili "dezolátním stavem současných objektů a ploch v rekreační oblasti, které nebudou schopny v dalším období fungovat pro bezpečný pohyb široké veřejnosti", uvedl Halmoši.
    Podle komise Prahy 6 je lokalita Džbánu součástí přírodního parku Šárka - Lysolaje, kde je vyhlášena trvalá stavební uzávěra. "Zásady územního rozvoje hlavního města Prahy jako nadřazený dokument územního plánu hlavního města Prahy vymezují území Šárky jako území s výjimečnými krajinářskými a přírodními hodnotami," uvedla komise s tím, že území okolo nádrže je považováno za vstupní bránu do Šáreckého údolí. "Z těchto důvodů komise územního rozvoje zásadně nesouhlasí s navrhovanou zástavbou v uvedeném území," usnesli se její členové.
    Většinu pozemků na břehu nádrže podle katastru nemovitostí vlastní firma Molepo s.r.o. Podle současné podoby územního plánu lokalita slouží výhradně odpočinku a rekreaci, nikoli výstavbě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články