Stavba nové lanovky na Sněžku vrcholí, dolní úsek je skoro hotový

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
09.10.2013 22:10
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Stavba nové lanovky na Sněžku vstoupila do závěrečné fáze. Na prvním úseku z Pece pod Sněžkou do mezistanice na Růžové hoře technici již začali zkoušet jízdu kabinek. Na druhém úseku na vrchol Sněžky nyní montují lano. Na přelomu října a listopadu by technologie celé lanovky mohla být připravená na zkoušky. ČTK to dnes řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.
    Termín, kdy by se lanovkou mohli svézt první turisté, starosta nechtěl předjímat. "Termín dokončení máme v březnu. Samozřejmě se budeme snažit, aby lanovka jezdila co nejdříve. Zatím všechno běží dobře," řekl Tomášek. Dodal, že technologie lanovky na spodním úsek je fakticky dokončená a uvádí se do provozu.
    Stavby dolní, přestupní i horní stanice lanovky jsou nyní před dokončením. "Pokládají se obklady a dlažby, dokončují se elektroinstalace," řekl starosta.
    Původní lanovka na Sněžku dojezdila na horním úseku vloni v květnu, na spodním na začátku září. Nová lanovka asi za 300 milionů korun bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech, měla by však lépe odolávat větru.
    Služeb staré lanovky z roku 1949 každoročně využívalo 200.000 lidí a až na Sněžku vyjela asi polovina z nich. Investorem lanovky je město Pec pod Sněžkou, které na stavbu získalo dotaci z fondů EU.
0 komentářů
přidat komentář

Související články