Oprava Václavského náměstí se posunuje kvůli neshodě o garážích

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
09.10.2013 21:50
Praha

Praha - Oprava Václavského náměstí se posunuje kvůli neshodám o plánovaném vybudování podzemních garáží. Památkářům se nelíbí nájezdové rampy, které by do podzemí vedly. Praha 1 nechce odsouhlasit zahájení prací, dokud nebude ohledně garáží jasno. Novinářům to dnes řekl starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). O přestavbě náměstí se mluví již několik let.
    Praha 1 i památkáři se shodují, že by po rekonstrukci měly z jeho povrchu zmizet automobily. Radnice by pro ně ráda vybudovala nové parkování pod povrchem náměstí. Zvažuje tři možnosti, kde by mohly vzniknout. Jednou z variant je obří parkoviště pod plánovaným developerským projektem mezi Václavským náměstím, Panskou ulicí a ulicí Na Příkopě.
    Podle návrhu by nájezdové rampy ústily do dolní části náměstí. Památkáři z pražského Národního památkového ústavu (NPÚ) s tím ale nesouhlasí. Podle Ondřeje Šefců z NPÚ je otázka, jestli takto monstrózní garáže s kapacitou asi 450 vozů jsou nutné. Na náměstí, které by se mělo stát klidovou zónou, podle památkářů zbytečně přivedou dopravu. "Žádali jsme, aby se také prověřily možnosti výjezdů," řekl Šefců s tím, že například navrhovali možnost výjezdu do Panské ulice. Takovou variantu ale podle Lomeckého odmítli z kapacitních důvodů Panské dopravní experti.
    Šefců navrhuje, aby se začalo s přípravou rekonstrukce náměstí ještě předtím, než se všechny otázky ohledně podoby garáží vyřeší. To se ale Praze 1 nelíbí. "Nechceme začít stavět bez toho, že bychom toto měli vyřešeno. Za této patové situace do toho veřejné peníze nevložíme," poznamenal. Podle Šefců je vše věcí jednání. "Nevidím to jako nepřekonatelný příkop," dodal.
    O opravě Václavského náměstí se mluví několik let. Projekt přestavby vypracovala již v roce 2005 společnost Cigler Marani Architects. Vedení Prahy například zvažovalo, zda na náměstí opět nepřivede tramvaje. Tento nápad ale nakonec odmítlo.
    Vedení Prahy 1 chce také předložit zastupitelstvu městské části omezení počtu stánků, které na náměstí budou v budoucnosti umístěny. Podle představy radnice by mělo být umístěno šest stánků v horní části náměstí a šest v dolní části. Rovnoměrným počtem by si je rozdělili prodejci občerstvení, novin a květin. Jaké stánky na Václavském náměstí budou a v jakém množství, rozhodne hlavní město. Lomecký doufá, že případné rozhodnutí zastupitelstva bude vedení Prahy respektovat.
    Na náměstí bylo původně třiadvacet stánků s občerstvením, květinami i tiskem. Praha ale ke konci loňského roku většině provozovatelů ukončila nájemní smlouvy. Zavírání stánků vzbudilo velké emoce i pozornost veřejnosti. Stánky postupně ukončily provoz, dodnes ale některé na náměstí zůstávají stát. Město kvůli tomu podalo žalobu o vyklizení.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
rampy
Honza K
10.10.13 05:44
...AMEN!
šakal
10.10.13 09:08
demagogie
památkář
13.10.13 05:27
zobrazit všechny komentáře

Související články