Ústečané se rozloučili před demolicí s budovou porodnice

Zdroj
Vanda Králová
Vložil
ČTK
09.10.2013 21:45
Ústí nad Labem

foto: usti-aussig.net
Ústí nad Labem - Ústečané se naposledy rozloučili s budovou porodnice, přímo na místo demolice v kampusu univerzity ale nemohli. Vedení Univerzity Jana Evangelisty Purkyně podle Martina Krska, který pořádal symbolický pohřeb budovy, souhlas se vstupem na staveniště odvolalo v úterý večer. Objekt ze 30. let před bouráním nezachránil ani pokus o prohlášení kulturní památkou.
    V parku nedaleko demolované budovy pavilonu A se v podvečer sešlo několik desítek lidí, většina z nich se v porodnici narodila. "Komu z vás zbourali rodný dům?" zeptal se shromážděných na úvod Krsek.
    O záchranu pavilonu A vedla s vedením univerzity spor skupina ústeckých historiků a architektů, kteří neúspěšně usilovali o jeho zapsání na seznam kulturních památek. Budovu má nahradit novostavba, která bude fungovat jako centrum přírodovědných a technických oborů. Hotová má být do roku 2016, stát bude 590 milionů korun.
    Původně se dnes chtěli příznivci zachování bývalé porodnice sejít přímo v kampusu, na místě bourané stavby. Zástupci univerzity ale podle Krska v úterý večer svou podporu akce odvolali. "Z prezentace akce na webových stránkách Ústí///Aussig jsme nabyli obavy o majetek univerzity a zdraví zúčastněných," četl Krsek z prohlášení vedení školy. Původně účast a vystoupení dokonce přislíbil i rektor René Wokoun.
    Jeden ze studentů univerzity představil i papírový model budovy porodnice, který chce šířit mezi Ústečany. Tématu porodnice se v nové písni dotknul i ústecké písničkář Petr Lüftner, autor novodobé ústecké hymny Ty jsi to Ústí. V nové písni zpívá o tom, že porodnici zbourali, proto už se nenarodí řádní další praví ústečtí šviháci ani úžasné ústecké fešandy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články