Před 85 lety se zřítil nedokončený obchodní dům Na Poříčí

Vložil
ČTK
08.10.2013 14:25
Praha

Praha - Neštěstí, které se stalo před 85 lety, 9. října 1928, v pražské ulici Na Poříčí, je dodnes varovným příkladem pro všechny stavebníky. Snaha o co nejrychlejší a nejlevnější provedení stavby je všeobecně považována za hlavní příčinu zřícení dokončované budovy obchodního domu, která pohřbila minimálně 46 lidí. Do dějin se neštěstí zapsalo jako největší stavební katastrofa novodobé české historie.
    Stavbu domu na rohu ulic Na Poříčí a Biskupské prováděla firma stavitelů Tomáše Pražáka a Pavla Moravce. Oficiální příčinou neštěstí bylo přetížení rohových pilířů podporujících arkýřový nosník. Neoficiálně se mluvilo o tom, že pravá příčina tkvěla v použití méně kvalitního cementu.
    V době katastrofy bylo na stavbě 87 dělníků, mnoho lidí bylo i na ulici. V troskách zemřelo 46 osob a 23 bylo těžce zraněno (dle jiných údajů bylo až 60 mrtvých a 30 těžce raněných).
    Katastrofa vyvolala zděšení a protesty veřejnosti, podle dostupných údajů ale nebyl viník nikdy přesně určen, byť byla k vyšetření neštěstí ustavena zvláštní komise a šetřila ji i policie. Pražák a Moravec postavili na stejném místě o dva roky později hotel Centrum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články