Rokycany postaví rozhlednu za 5 milionů, přispěje na ni EU

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
07.10.2013 19:35
Rokycany

Rokycany - Čtrnáctitisícové Rokycany začnou ještě letos se stavbou téměř třicetimetrové rozhledny na vrchu Kotel. Turisté z ní od dubna příštího roku uvidí celou oblast Rokycanska a dohlédnou až na Šumavu. Na stavbu získala radnice přes čtyři miliony korun z evropského programu ROP Jihozápad, tedy 85 procent nákladů, zbytek uhradí město. ČTK to řekl starosta Vladimír Šmolík (ČSSD).
    Rozhledna má posílit cestovní ruch v dříve výrazně průmyslovém městě, třetím největším v Plzeňském kraji. Bude jediná na Rokycansku. "Lidé po ní volají. Rokycany potřebují takovou atrakci," uvedl Šmolík.
    Radnice už vybrala dodavatele. Osmadvacet metrů vysoká železná konstrukce se podle Šmolíka vybuduje velmi rychle. Na ochoz ve výšce 25 metrů povede točité schodiště.
    Veškeré pozemky v okolí připravované věže jsou městské. "Nechceme, aby až k rozhledně jezdili lidé autem. Je to turistická atrakce a chceme, aby tam přicházeli od průmyslové zóny, tedy od ulice Boženy Němcové. K patě kopce je to asi 800 metrů a do kopce dalších tak 700 metrů," uvedl starosta. O parkovišti zatím město neuvažuje. Omezený počet míst pro automobily je na pravé straně u silnice na Veselou.
    Rokycany leží v údolí pod čtyřmi vrchy. Kotel s výškou 575 metrů nad mořem a vzdáleností asi pět kilometrů od centra města je po Žďáru druhým nejvyšším z nich. Vrch Kotel, který celý obhospodařují městské lesy, je podle starosty pro rozhlednu nejlepší. "Čilina je zalesněná a už je tam stožár mobilního operátora a Žďár je od Rokycan dál," uvedl. Na vzdáleném Vršíčku už stojí barokní poutní kostel.
    Rozhledna vyroste na místě původní dřevěné pětadvacetimetrové věže Krásná vyhlídka, kterou postavil turistický klub v roce 1895 a vydržela 15 let. Do 60. let minulého století byl na vrchu vojenský ocelový stožár s osvětlením pro letadla. Už před první světovou válkou chtělo město postavit rozhlednu na Žďáru. Nejbližší turistické vížky jsou v Plzni na Sylvánu, Chlumu a Krkavci a na středočeském Třemšíně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články