Ve Vesci začala stavba vědeckého centra Biocev za 2,85 miliardy

Vložil
ČTK
07.10.2013 18:35

Vestec (u Prahy) - Ve Vesci u Prahy dnes začala stavba biotechnologického a biomedicínského centra Biocev za 2,85 mld Kč, které jdou převážně z fondů EU. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka vytvoří skvělé předpoklady pro spojení vědy a soukromého byznysu. Při slavnostním poklepání na základní kámen centra premiér řekl, že spatřuje silný a nevyužitý potenciál ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Biocev je tak podle něj jednou z příležitostí, která tyto rezervy, jež jsou v Česku obecně velké, odstraňuje. Biocev je poslední zahájenou stavbou velké infrastruktury z programu Výzkum a vývoj pro inovací a zároveň čtvrtou nejnákladnější.
    Podle Rusnoka je mimořádný tím, že spojuje šest ústavů Akademie věd ČR a dvě excelentní fakulty Univerzity Karlovy do střediska, které se bude zabývat jak klasickým základním výzkumem a aplikovaným, tak výchovou mladých vědců a spolupracovat se soukromou sférou. "Předpokládám, že tady dochází ke všem těm synergiím, po kterých tady voláme, aby propojení vědy s 'aplikovanou sférou' bylo co nejvyšší. Tady si myslím, že jsou pro to vytvořeny skvělé předpoklady," řekl novinářům Rusnok.
    Místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Miroslava Kopicová zdůraznila, že Česko potřebuje, aby ho zahraničí vnímalo jako stát, kde se do vědy investuje. Vyřešit se však musí mnoho otazníků v budoucím financování center. Do roku 2020 je budou podporovat strukturální fondy, v budoucnu se ale budou muset uživit samy. "Některé evropské předpisy nám v tom brání. Je poměrně malý objem smluvního výzkumu, který je povolený pro tato centra, ale ona bez toho nemohou fungovat," konstatovala Kopicová s tím, že ČR bude jednat s Evropskou komisí o způsobu podpor, které se mohou centrům dávat.
    Vědci se v Biocevu budou zabývat například vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, vývojem tkání pro poškozené orgány nebo vývojem přírodních antibiotik. Centrum by ve Vestci mělo vyrůst do dvou let, zatím je na jeho místě pole. Až se postaví, mělo by zde až 600 lidí včetně zahraničních vědců.
    Předpokládá se, že tady budou vyrůstat další malé firmy, které se třeba postupně budou podílet na komerčním využití výsledků. "Já myslím, že to je přesně to, co potřebujeme," poznamenal ministerský předseda.
    Ministr školství v demisi Dalibor Štys věří, že se díky zkušenostem z budování jiných center podaří Biocev zprovoznit včas a podaří se vyčerpat maximálně peněz z evropských strukturálních fondů. "Budeme se snažit pro to připravovat veškeré podmínky a udělat některé změny v řídících strukturách tak, aby všechno bylo co nejhladší," uvedl Štys. Už začátkem září byl z ministerstva školství odvolán šéf evropského programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI) Jan Kříž, měl na starost získávání peněz pro nové obří vědecké instituce. Náhlé odvolání však vyvolalo rozpaky u odborné veřejnosti a zástupců výzkumných center.
    Biocev je jedním ze šesti velkých vědeckých projektů, takzvaných center excelence, s celkovým rozpočtem 21 miliard korun. Patří mezi ně ještě třeba superlaser ELI za sedm miliard v Dolních Břežanech u Prahy.
    Rusnokův kabinet minulý týden nepřidal excelentnímu výzkumu 1,5 miliardy korun, jak navrhovala RVVI. Premiér je však přesvědčen, že na excelentní výzkum jde hodně peněz, příkladem jsou podle něj další výzkumné infrastruktury po celé republice. "Peníze se nepřidaly i jiným kapitolám, je taková doba, že musíme žít s tím, co máme," odpověděl na dotaz ČTK.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kvalita návrhu
Tomáš Pavlas
08.10.13 07:42
jako obvykle
raval
08.10.13 09:45
add raval
mm
08.10.13 04:49
Si pište...
Winter
08.10.13 11:31
...Tak,...
šakal
09.10.13 11:08
zobrazit všechny komentáře

Související články