Na hranici vesmíru

První multimediální výstava projektů vesmírného architekta Davida Nixona

Zdroj
faama cz s. r. o.
Vložil
Tisková zpráva
07.10.2013 12:45

Atrium Národní technické knihovny  7. 11. - 20. 12. 2013

Výstava se koná pod záštitou starostky městské části Praha 6 Marie Kousalíkové, mediálním partnerem je archiweb.cz.

Architektura ve vesmíru i vesmírná architektura na zemi jsou hlavním tématem unikátní výstavy 42 projektů, které shrnují životní dílo britského architekta Davida Nixona, průkopníka oboru vesmírné architektury a dlouholetého kolegy Jana Kaplického, se kterým založil studio FutureSystems. Mezi projekty najdete například prototyp jídelny pro Mezinárodní vesmírnou stanici, koncept lunární základny zroku 1985 či měsíční zeď. Výstava láká návštěvníky nejen na atraktivní téma, ale i na jeho multimediální formu prezentace, nafukovací habitat a online rozhovor s uznávaným kosmonautem. Výstavu si můžete v Národní technické knihovně užít až do poloviny prosince, a to zdarma.

Rozkládací konstrukční platforma pro NASA, David Nixon, Jan Kaplický, 1984
Vesmírná architektura

Na Zemi máme vše potřebné k přežití. Zatím. Co když ale dojde k celosvětové přírodní katastrofě, kdy nebudeme mít co jíst, co dýchat, kam se schovat? Ocitneme se v extrémním prostředí. Právě v něm navrhují své stavby vesmírní architekti.

Jedním ze spoluzakladatelů vesmírné architektury, který se na tuto oblast specializuje již od roku 1985, je britský architekt David Nixon, u nás známý především jako dlouholetý spolupracovník Jana Kaplického, s nímž v roce 1979 spoluzaložil studio Future Systems. Po několik desetiletí se zabýval navrhováním architektury ve vesmíru a v extrémních podmínkách, pracoval například na konceptech pro americkou orbitální laboratoř Skylab či mezinárodní kosmickou stanici ISS, navrhoval architekturu vhodnou do prostředí na Marsu i Měsíci , podílel se na vývoji robotických systémů, plánování kosmodromů a pozemské infrastruktury pro pilotované lety. V současnosti řídí společnost Astrocourier Ltd., která se soustředí na miniaturizaci vesmírných produktů a služeb a snaží se v rámci svých projektů inspirovat mladé vědce.

Původním cílem oboru vesmírné architektury bylo navrhování architektury v extrémním prostředí, kde musí být obytná schránka člověka často z velké části nezávislá na zdrojích, které nám poskytuje infrastruktura běžného civilizovaného prostředí. Díky tomu zároveň umožňuje získat potřebný nadhled na obyvatelné prostředí člověka, který přináší uvědomění a znovuobjevení tématiky elementárních problémů architektury, které se dnes mohou skrývat pod obálkou krátkodobého ekonomického plánování, stylu nebo estetiky.

Pokud se má architektura jako disciplína a profese vyvíjet, musí expandovat do nových oblastí. Architekti v dnešní době nemohou předpokládat, že si vystačí se znalostmi a aplikací pozemské architektury. Architekti musí prozkoumávat nové oblasti a vesmír je jednou z nich,“ vysvětluje záměr vesmírné architektury David Nixon.

Výstava se bude konat od 7. listopadu 2013 v Národní technické knihovně v Praze. Slavnostního zahájení výstavy se zúčastní i sám David Nixon, který u této příležitosti také přednese dvě přednášky na téma vesmírné architektury, a to od 13.00 na Fakultě architektury ČVUT a od 16.00 v Národní technické knihovně.

Více informací včetně fotografií najdete na webové stránce www.nahranicivesmiru.cz (webu bude spuštěn 10. října) a na stránce na Facebooku https://www.facebook.com/NaHraniciVesmiru

Pořadatelé výstavy:
Lucie Klabanová, faama cz s. r. o., Ondřej Doule, Space Innovations
Partneři výstavy: FA ČVUT, NTK, Sobriety, Bioport, faama cz, Space Innovations, Nadační fond Kaplicky Centre, archiweb.cz, MČ Praha 6
Doprovodný program: Přednáška Davida Nixona pro studenty architektury – 7. listopadu 2013, od 13.00 na FA ČVUT, Přednáška Davida Nixona pro širokou veřejnost – 7. listopadu 2013, od 16.00 v NTK, Ballingův sál, vstup volný
Adresa: Národní technická knihovna, Technická 6 / 2710, 160 80 Praha 6 –Dejvice
0 komentářů
přidat komentář

Související články