Studenti ČVUT soutěží v Kalifornii se solárním domem

Zdroj
ČVUT Solar Decathlon
Vložil
Tisková zpráva
07.10.2013 12:30
3. října začala v Kalifornii mezinárodní studentská soutěž Solar Decathlon 2013. AIR House, který studenti Českého vysokého učení technického postavili, se spolu s dalšími 18 domy utká v solárním desetiboji. Solar Decathlon pořádá americké Ministerstvo energetiky (U.S. Department of Energy) a NREL, Národní laboratoř pro obnovitelné energie. Vybrané univerzitní týmy z celého světa mají za úkol navrhnout, postavit a během závěrečné přehlídky provozovat energeticky soběstačný rodinný dům.
Na projektu studenti pracovali téměř dva roky. Navrhovali, zajišťovali financování a propagaci, od jara 2013 pak přímo v univerzitním kampusu vlastními silami AIR House stavěli. Na začátku srpna dům z Dejvic odcestoval v sedmi námořních kontejner. Jeho cesta vedla z Hamburgu Panamským průplavem do Los Angeles. V Orange County Great Park v Irvine je česká soutěžní stavba součástí solárního městečka. To vyrostlo během posledních čtrnácti zářijových dnů v prostoru bývalé letecké základny americké námořní pěchoty El Toro, 60 km od Los Angeles.
Stavby všech 19 soutěžních domů se účastnilo na 400 studentů z 15 amerických týmů, 2 kanadských a 2 evropských (český a rakouský). Americké týmy sestavovali své domy z několika již téměř hotových modulů, zato české studenty čekala montáž domu od podlahy po poslední vrut, a to během necelých devíti dní. Pomoci přijel i děkan Fakulty architektury Zdeněk Zavřel a proděkan Fakulty stavební Petr Hájek. Fakulta architektury projekt vede a úzce spolupracuje s Fakultou stavební a Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. Dále se na něm podílí Fakulta strojní, Fakulta elektrotechnická a Fakulta dopravní.
AIR House je prototypem stavby, která je nezávislá na energiích, navržená pro dvě velice rozdílná podnebí, funkční a krásná zároveň. AIR House je určený pro dvoučlennou domácnost 50+, tzv. „empty nesters“. Je navržen jako chata, která může v důchodu sloužit pro plnohodnotné trvalé bydlení. Dům je celý vyrobený ze dřeva: nosná konstrukce, tepelná izolace, fasáda, vnitřní povrchy a zařizovací předměty. Veškerou energii pro svůj provoz získává ze slunečního záření. Energetická koncepce vychází z principu „domu v domě“. AIR House je vybavený stropními panely pro sálavé vytápění a chlazení a má jednoduchý systém inteligentní elektroinstalace.
Projekt je financovaný z grantu pořadatele soutěže, grantových programů ČVUT a komerčních zdrojů. Zapojili se společnosti ČEZ, Hypoteční banka, Metrostav a.s., Metrostav Development, Schneider Electric, Zumtobel Lighting, Dřevostavby Biskup, Vesper Frames, TAROS NOVA, Sauter, Regulus a řada dalších firem, které poskytly materiál pro stavbu, vybavení a odbornou pomoc. Zásadní byla podpora ČVUT.

V následujících 10 dnech budou v solárním městečku v Orange County Great Park probíhat prohlídky pro veřejnost, tým bude plnit soutěžní úkoly a dům budou posuzovat odborné poroty. Všechny stavby budou hodnoceny v 10 disciplínách, každá je oceněna maximálně 100 body. Zvítězí tým, který dosáhne nejvyššího bodového součtu. Po skončení soutěže bude mít tým ČVUT pět dní na demontáž a přípravu domu na bezpečnou cestu zpátky do Čech.

Účast v soutěži přináší univerzitě velkou prestiž a studentům obrovské zkušenosti. Již to, že se týmu ČVUT podařilo stavbu dopravit přes půl zeměkoule, postavit a zprovoznit, je pro studenty velká výhra. Oficiální výsledky Solar Decathlon 2013 budou vyhlášeny v sobotu 12. října.


Více informací o projektu najdete na těchto stránkách a sociálních sítích:
www.airhouse.cz
www.solardecathlon.gov
www.facebook.com/SolarDecathlon2013.Prague
www.youtube.com/TeamCTUSD2013
www.flickr.com/ctusolardecathlon2013
0 komentářů
přidat komentář

Související články