Polyfunkční dům Dorn proti Vaňkovce má v Brně vyrůst do dvou let

Vložil
ČTK
04.10.2013 22:00
Brno

RAW

Brno - V Brně po čtyřech letech ožil projekt polyfunkčního domu Dorn mezi ulicemi Plotní a Dornych naproti Vaňkovce. Objekt s 12 nadzemními podlažími a jedním podzemním už však není připravovaný převážně jako hotel, nýbrž jako administrativní kancelářská budova. Investor, tišnovská společnost Camastro, počítá s tím, že by začala stavět příští rok na jaře a v roce 2016 stavbu dokončila, řekl dnes ČTK zástupce investora David Jiran.
    Dorn může být další výraznou dominantou jižní části Brna, má vyrůst do výšky 49 metrů (nejvyšší AZ Tower měří 111 metrů). Jeho cena je podle investora několik set milionů korun. Vedle něj vznikne ještě parkovací dům, celkem v něm bude k dispozici přes 150 parkovacích míst. V budově budou převažovat kanceláře na téměř 6000 metrech čtverečních, které doplní na 600 metrech menší obchody a kavárna. Podle Jirana investor ustoupil od záměru z roku 2008 vybudovat hotel kvůli změněným ekonomickým podmínkám na trhu, mnohé hotely totiž s nástupem krize bojovaly o hosty. Kancelářských prostor v Brně vzniklo v posledních letech také dost, ale stále je to perspektivní trh.
    Investor už získal jednou stavební rozhodnutí na původní záměr, nyní však žádá vzhledem k jeho přepracování o nové. "Měli bychom je získat na přelomu roku. Věříme, že se nám podaří předpokládaný harmonogram dodržet a kolem poloviny roku 2016 stavbu dokončit," uvedl Jiran.
    Projektantem stavby je Atelier RAW, který počítá i s novým řešením pro pěší, kteří budou od Dornychu přes Plotní mířit do Vaňkovky a opačně. K projektu se už dříve stavěla pozitivně radnice Brna-střed, protože může oživit někdejší spíše průmyslovou oblast podobně jako Vaňkovka.
    Ještě na začátku tisíciletí byla oblast jižně od Tesca a vlakového nádraží zpustlá. Dorn má stát na místě už stržených domů, k demolici je určen dosud stojící obytný dům v Plotní 15. Město v této oblasti také plánuje v budoucnu přeložit tramvajovou trať z Dornychu právě do Plotní ulice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články