Vědecká knihovna UJEP od SIALu je knihovnickým počinem roku

Praha - Nejlepší knihovnou roku 2013 se dnes stala knihovna ve středočeském Milíně. V kategorii významný informační počin cenu získala Městská knihovna v Litvínově za modernizaci prostor a tvořivý přístup k rozvoji komunitní knihovny. Obě instituce, jejichž zástupci dnes ceny v pražském Klementinu převzali, dostávají od ministerstva kultury odměnu 70.000 korun.
    Knihovna dr. Emanuela Bořického v Milíně zvítězila v kategorii základní knihovna. Od roku 2011 pracuje v bezbariérových prostorách vzniklých přestavbou původní sýpky, díky tomu se pod jednou střechou sešly také mateřské centrum, nízkoprahový klub, výstavní a přednášková síň.
    "Klasické knihovnické akce a služby doplňují nevídané aktivity zapojující všechny složky v obci. Mimořádné nadšení tří knihovnic pro práci se všemi generacemi návštěvníků vede k tomu, že hybatelem veškerého dění v obci je právě knihovna," zdůvodňují pořadatelé výběr letošního vítěze. Knihovna v obci s 2141 obyvatelem eviduje za loňský rok 11.422 návštěvníků.
    "Je to krásné ocenění obce i práce zaměstnanců a je samozřejmě vidět, že tu práci dělají dobře," řekl ČTK starosta Milína Pavel Nekl. Připomněl, že zpočátku se objevovaly pochyby, zda lidé do knihovny ležící mimo centrum obce budou vůbec chodit.
    Zvláštní ocenění ve stejné kategorii získaly Místní knihovna Žabeň v Moravskoslezském kraji a Místní knihovna v Měrunicích na Ústecku. V kategorii knihovnický počin dostala zvláštní ocenění Vědecká knihovna UJEP v Ústí nad Labem "za sloučení fakultních knihoven do efektivního celku v moderně koncipované budově knihovny". Knihovna byla otevřena začátkem roku. Projektantem stavby byla firma SIAL architekti a inženýři, knihovna je součástí nového Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP.
    Počtvrté je součástí ocenění Knihovna roku také cena pro nejlepší městskou knihovnu. Letos se jí stala Knihovna města Hradce Králové. Cílem soutěže je ocenit nejlepší knihovny, které provozují či zřizují města a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Hodnotí se třeba počet přírůstků, plocha knihovny pro veřejnost, počet registrovaných uživatelů, počet stanic připojených k internetu. Vítěz soutěže získává také 70.000 korun.
    Hradecká knihovna funguje už od roku 1894. V březnu byla otevřena nová ústřední budova knihovny s názvem Centrum celoživotního vzdělávání, vznikla rekonstrukcí bývalé továrny Vertex podle projektu architekta Davida Vávry. Porotu soutěže zaujalo mimo jiné to, že má specializované hudební oddělení s největší sbírkou CD a not v republice, nové dětské oddělení s bohatým programem nebo zvukovou knihovnu pro nevidomé.
    Zvláštní ocenění získala Městská knihovna v Novém Městě nad Metují, která půjčila každému obyvateli svého města v průměru devět výpůjček. Jako odměnu získala bibliobox, schránku umístěnou mimo budovy knihovny, která umožňuje vracení knih nezávisle na provozní době.
0 komentářů
přidat komentář