Zámecké návrší dokončí Litomyšl později

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
02.10.2013 19:50
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl si dala prodloužit termín dokončení evropského projektu Zámecké návrší z konce letošního roku do srpna 2014, aby investici za 400 milionů korun včas dokončila. Novinářům to dnes řekl starosta Michal Kortyš (ODS). Zámecké návrší zahrnuje opravu sedmi historických budov a čtyř volných prostranství a restaurátorské práce.
    "Dali jsme si víc času. Jsem zvědavý na Český Krumlov, který má na opravy 14 měsíců a teprve začíná," řekl Kortyš.
    Stavební a restaurátorské práce v Litomyšli skončí většinou letos, zbývají však takzvané měkké projekty, jako například připravit programy a výstavy pro dospělé a děti.
    Město již zpřístupnilo jízdárnu a zámecký pivovar, který je rodným domem skladatele Bedřicha Smetany.
    "Je dokončena část stáje, je hotovo první nádvoří, dodělává se piaristická kolej, což bude tak za měsíc. Za dva měsíce skončí stavební práce v kostele a poté se tam umístí restaurované předměty," řekl Kortyš.
    Městu zkomplikovaly postup stavebních prací archeologické nálezy a nyní zase má problém s administrativou. Jejich projekt nejdřív spravovalo ministerstvo kultury, teď agenda přechází na ministerstvo pro místní rozvoj, řekla mluvčí radnice Michaela Severová.
    Kulturní programy bude mít na starosti příspěvková organizace města nazvaná Zámecké návrší. Organizace už představila projekt Škola na zámku pro dětí ze základních škol. Žáci se nebudou učit historii jen v učebně, ale stráví také čas v zahradě, kostele, muzeu i zámecké jízdárně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články