Výstavu Současné dánské architektury na Pražském hradě obohatí tematický Den dánské architektury a komentované prohlídky

Zdroj
Velvyslanectví Dánského království
Vložil
Tisková zpráva
01.10.2013 13:30
Zajímá vás, jaké příběhy dokáží vyprávět fotografie na zdech? Dánské velvyslanectví připravilo ve dnech 5.10., 10.10., 17.10. a 20.10. vždy od 17 hodin komentované prohlídky výstavy Současná dánská architektura. Čtvrtek 17. října pak bude patřit Dni dánské architektury: po komentované prohlídce se můžete od 18:30 těšit na seminář Po stopách Theophila von Hansena a moderní dánské architektury v České republice známého architekta Zdeňka Lukeše. Přednáška připomínající 200. let od narození tohoto dánského architekta, mj. autora budovy Parlamentu ve Vídni, se navíc uskuteční v exkluzivních prostorách Nové galerie Pražského hradu. Po registraci je vstup na každou akci zdarma.
Výstavu Současná dánská architektura, která je k vidění od 23.9. do 20.10. 2013 v Jiřském klášteře Pražského hradu v rámci Architecture Week, doplní série komentovaných prohlídek a exkurz do historie dánské architektury, která se navíc přímo dotýká té české:

Komentované prohlídky Rado Ištoka - 5.10. a 10.10.

Prohlídka Rada Ištoka se zaměří na jeden projekt z každé pěti kategorií staveb, které tvoří výstavu. Posluchačům se pak dostane podrobnějších informací o jeho autorovi a zajímavostech. Rado Ištok je student dějin umění na Karlově univerzitě v Praze. Během svého dvouletého studijního pobytu na Kodaňské univerzitě měl možnost vidět na vlastní oči většinu vystavených projektů; s ostatními se seznámil během svých cest po Dánsku. Podle něj je vztah mezi společností a její architekturou obzvláště v Dánsku naprosto zásadní. Z této teze bude jeho komentovaná prohlídka, na jejímž konci bude vyhraněn prostor i na otázky a diskuzi, vycházet.

Komentovaná prohlídka Ondřeje Hojdy – 20.10.
V dnešní době jsou nejčastějším médiem prezentace architektury fotografie a obrázky. Díky tomu nám ale unikají souvislosti, které nejsou na první pohled patrné. Prohlídka Ondřeje Hojdy umožní posluchači zasadit vystavené panely do širšího kontextu. Ta se přitom zaměří na základy, ze kterých moderní dánská architektura vychází, její sociální rozměr, ekologický aspekt a také plánování veřejného prostoru ve městech na příkladu Kodaně. Ondřej Hojda vystudoval dějiny umění na FF UK v Praze a EHESS v Paříži, v současné době absolvuje doktorská studia. Zabývá se dějinami moderní architektury od poloviny 20. století až po současnost. Specializuje se mj. na Japonsko a Skandinávii, v roce 2013 absolvoval šestiměsíční výzkumný pobyt na Arkitektur- og designhøgskolet v Oslu.

Den dánské architektury – 17.10.
Po komentované prohlídce Ondřeje Hojdy se můžete od 18:30 těšit na přednášku Zdeňka Lukeše Po stopách Theophila von Hansena a moderní dánské architektury v České republice, která připomene 200 let od narození tohoto dánského architekta, mj. žáka Karla Friedrich Schinkela. Jeho tvorbu zásadně ovlivnila cesta do Řecka roku 1837, kde projektoval mnoho neoklasicistických staveb. Od roku 1846 působil ve Vídni, kde se podílel na výstavbě tzv. Ringstrasse včetně její dominanty – budovy parlamentu. Jako profesor na Akademii výtvarných umění tam vychoval řadu českých žáků - např. Vratislava Pasovského, autora návrhu Petřínské rozhledny, Jana Koulu, autora Čechova mostu v Praze, nebo Václava Roštlapila, v jehož Strakově akademii dnes sídlí naše vláda a v jehož budově AVU jsou vychovávány generace výtvarníků. Hansen byl za své celoživotní dílo povýšen roku 1884 císařem Františkem Josefem I. do šlechtického stavu. Přednáška Zdeňka Lukeše provede životem a dílem tohoto dánského architekta a zaměří se přitom na jeho architektonické dědictví na Moravě a na Slovensku, tedy na tři brněnské paláce a kostel v Kežmaroku. Na závěr bude zmíněn vliv dalších významných dánských architektů, např. ikony dánského modernismu Arne Jacobsena, na českou architekturu 20. století, které propojí seminář s aktuální výstavou na Pražském hradě. Zdeněk Lukeš vystudoval Fakultu architektury ČVUT, v letech 1980-1990 pracoval v Archívu architektury Národního technického muzea, od roku 1990 je zaměstnán v Kanceláři prezidenta republiky. Podílel se na revitalizaci hradního areálu. V letech 2000-2003 byl děkanem Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, od roku 2004 učí na New York University v Praze. Autor a spoluautor mnoha výstav, knih, odborných článků, rozhlasových a televizních příspěvků, např. pro Respekt, Lidové noviny, Český rozhlas, ČT a BBC.

Přednáška se koná v Nové galerii Pražského hradu, která se při příležitosti této přednášky mimořádně otevře pro veřejnost. Vstup bude z II. nádvoří Pražského hradu.

Na všechny akce je potřeba se předem zaregistrovat na schneider@architectureweek.cz Registrovaní účastníci pak mají vstup na výstavy v Jiřském klášteře od 16 hodin zdarma.
0 komentářů
přidat komentář

Související články