Světoví architekti míří do Prahy, v centru metropole ožijí Dny měst.

Zdroj
Architecture week
Vložil
Tisková zpráva
30.09.2013 14:55
Milovníci architektury slaví tento týden opravdový svátek. Uznávaní světoví architekti se v rámci mezinárodního festivalu Architecture Week sjíždí na prestižní setkání do Prahy. Příští dva týdny patří i projektu Dny měst v Praze, v centru metropole se tak široké veřejnosti představují česká města, polská či slovenská kultura.
V rámci 7. ročníku mezinárodního festivalu Architecture Week Praha 2013 se uznávaní zahraniční architekti zamíří ve čtvrtek 3. října v Brožíkově síni Staroměstské radnice  na Odbornou konferenci. Letos jsou přednášky věnované tématu Ochrany hmotného kulturního dědictví v rámci Evropské unie.

„Jsme velice potěšeni, že pozvání přijali významní evropští a světoví odborníci na problematiku ochrany památek a architektonického dědictví, mezi hlavní hosty patří například Prof. Michael Turner, zástupce světové organizace UNESCO Paříž,“ uvedl ředitel festivalu Ing. Petr Ivanov.

Mezi přednášejícími se představí například Antonio Natali, ředitel florentské Galerie Uffizi, který promluví na téma nedávné restaurátorské práce v galerii Uffizi a otevření nových sálů, dále Nikita Yavein (Studio 44) architekt ze Svazu architektů Ruska s přednáškou Petrohradská architektura a rekonstrukce Ermitáže.

Dalším z hostů bude i Frédéric Didier, hlavní architekt historických památek (Správa zámku a města Versailles), Carlotta Del Bianco, spoluzakladatelka a viceprezidentka, Nadace Fondazione Romualdo Del Bianco – Life Beyond Tourism Foundation in Florence nebo Mgr. Ondřej Zatloukal, vedoucí uměleckohistorického oddělení, Muzeum umění Olomouc na téma Vzorová rehabilitace památky UNESCO, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži.

Letošní ročník Architecture Weeku v Jiřském klášteře na Pražském hradě přestavuje architekturu téměř třiceti českých, polských a slovenských měst, dále moderní a historickou architekturu čtyřiceti zemí, obrazem festival ukazuje všechny památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO (745 památek ze 157 zemí světa).

"Na výstavu se nám podařilo shromáždit přes 200 maket architektonických staveb z celého světa. Návštěvníci zde můžou vidět minulost i současnost architektury zároveň.  Zájemci o architekturu by si neměli nechat ujít přednášky v Národní technické knihovně. Mezi přednášejícími budou například Nikolaus Goetze z Německa,  Jorge + Arturo Arditti  z Mexika, Josef Pleskot z AP Atelieru, pozornost jistě přiláká i přednáška Bracha a Michaela Chyutina z Izraele či Fernanda Menise z Finska,“ dodává Ivanov.

V rámci festivalu Architecture Week Praha 2013  se na pražském náměstí Republiky představuje projekt Dny měst v Praze, v němž se prezentují různá česká města, polská a slovenská kultura. Nechybí ani bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost. 

V pondělí 30. září probíhá Den města Písek – na dibondových deskách před stanem si návštěvníci budou mít příležitost prohlédnout výstavu Příběh města Písku, vyzkoušet rýžování zlata, ochutnat pečené koláčky a seznámit se v průřezu s historií města Písek, které oslaví 770 let od svého vzniku. Hrát bude středověká kapela a zatančí tanečníci ze skupiny Gracia. Výročí I. světové války připomene postava Haškova dobrého vojáka Švejka. Velocipedisté budou lákat na písecké cyklostezky a bohatý program doplní loutkové divadlo.

Úterý 1. října bude věnováno městu Přerov
– ochutnávka piva a pekařských specialit, živá hudba (Hanácký soubor) a promítání filmů o historii a současnosti města Přerova. Den slovenského města Skalica se bude konat ve středu 2. října. Návštěvníci se tento den mohou těšit na cimbál, promítání prezentačních filmů o historii a zajímavých stavbách města a na ochutnávku tradičního trdelníku a vína. Den zahájí starosta města.

Ve čtvrtek 3. října se představí město Tábor, a to především historickou hudební produkcí, ale také – což jistě uvítají děti, prezentací opravdového husitského bojového vozu (včetně dobového osazenstva), šermířů, šašků a kejklířů. Den, kdy husitská Táborská historie ožije, zahájí starosta města Tábor.

Město Žilina se na náměstí Republiky představí ve čtvrtek 4.  října
ochutnávkami místních specialit, ukázkou výroby tradičních „korbáčiků“ a lidových uměleckých předmětů, ukázkou uměleckého drátenického řemesla, spojené s výstavou, seznámí návštěvníky s historií a folklórem regionu Malá Fatra, který patří k zajímavým turistickým destinacím a připomenou již 300. výročí popravy Juraje Jánošíka.

Sobota 5. října bude věnována polské kultuře – ve spolupráci s Polským institutem v Praze se představí polská města, zařazená na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, budou probíhat živá hudební vystoupení. Den města Pardubice proběhne v úterý 8. října. Město se představí hlavními atributy – tedy koňmi a perníkem. Návštěvníci mohou ochutnat regionální produkty (například pivo Pernštejn), proběhne workshop vlastnoručního zdobení perníku a zahraje lokální kapela. Město připomene také Velkou Pardubickou steeplechase, která se uskuteční na závodišti v Pardubicích následujícím týdnu.

Den města Znojmo se bude konat ve středu 9. října
, pro návštěvníky bude připravena ochutnávka vín a jídel, cimbálová muzika, prezentace filmů o historii a současnosti města, Zároveň jsou připraveny soutěže. 

Ve čtvrtek 10. října se na náměstí představí slovenská kultura na Dni slovenské kultury a cestovního ruchu
, který je organizován ve spolupráci se SACR (Slovenská asociácia cestovného ruchu). Představena budou slovenská města zařazená na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, ale také další turisticky významné destinace na Slovensku. Prezentaci doprovodí živá  hudba a vystoupení tanečního souboru.
0 komentářů
přidat komentář