Pražský hrad ovládly děti. Přilákal je Hravý architekt.

Zdroj
Architecture week
Vložil
Tisková zpráva
30.09.2013 14:40
Od pondělí je v Jiřském paláci na Pražském hradě k vidění sedmý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture week, ten potrvá až do 20. října. Letos organizátoři myslí i na děti, připravili pro ně bohatý program.
Součástí festivalu je i nový celorepublikový výtvarný projekt Hravý architekt

Ten pomáhá přiblížit dětem z 3. a 4. tříd základních škol zábavnou formou historickou architekturu a památky jejich města.  Děti tak měly za úkol ztvárnit zajímavé památky dle jejich výběru, ty nejlepší jsou pak představeny v samostatné expozici na výstavě v Jiřském paláci.  Této akce se zúčastnilo více než 600 dětí 20 základních škol z 20 měst celé České republiky.

Děti, jejichž práce jsou k vidění, si také mohou užít jeden den na Pražském hradě. V rámci jejich návštěvy se konají i workshopy. „Pokoušíme se zasít do dětí semínko povědomí o architektuře. Ony vědí, že existuje a my jim chceme ukázat, že je architektura dobrá i špatná, že se musí vymýšlet a že to není práce pro nějaké nadlidi, ale že to je práce třeba pro ně,“ uvedl k projektu ředitel Národního památkového ústavu pro Prahu Ondřej Šefců, který s dětmi workshopy realizuje.

Pro děti byly připraveny dárečky a prohlídka výstavy Příběh Pražského hradu s výkladem českého architekta, historika architektury, odborného publicisty a vysokoškolského pedagoga Zdeňka Lukeše.

Navíc organizátoři myslí i na rodiče, kteří na výstavu Architecture  weeku zamíří s i dětmi,  a připravili pro ně speciální program.

Jsou zde totiž vystaveny série významných světových staveb z kolekce LEGO, které jsou pro děti  tak trochu  inspirací. Z kostek si pak děti mohou zkusit postavit svoje stavby, a tak zatímco si rodiče prohlédnou výstavu Architecture weeeku, jejich dětí se zabaví u stavebnic a ještě něco nového se přiučí.

„Přáli bychom si z Hravého architekta založit novou tradici každoročních setkání dětí na Pražském hradě. Navíc chceme tento projekt rozvíjet do mezinárodního kontextu, a tak každý ročník bude mít vlastní téma,“ prozradil ředitel  festivalu Petr Ivanov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články