Solar Decathlon 2013 právě začal

Zdroj
ČVUT Solar Decathlon
Vložil
Tisková zpráva
27.09.2013 07:15
Solar Decathlon 2013 v Orange County Great Park má za sebou první dny stavby. Stavby musejí být hotové do 3.října, kdy se solární vesniceotevře veřejnosti.

Solar Decathlon začíná v Orange County od nuly. Od prvního ročníku (2002) se každé dva roky soutěž konala ve Washingtonu DC. Letos budou sluneční domy poprvé vystaveny v prostoru bývalé letecké základny americké námořní pěchoty El Toro. Teď její historii připomínají jen zrekonstruované hangáry a betonové ranveje. Na jedné z nich se právě staví i solární městečko. Místní samospráva pracuje na sanaci celého území, které by se mělo vbudoucnu proměnit v ekologický rekreační park.

Odhadujeme, že stavby všech soutěžních domů se bude účastnit až 700studentů. Podle prvního společného setkání patří náš tým mezi ty
početnější. Je nás tu i s přáteli a manželkami, které se starají o našezázemí, celkem 32.  Americké týmy převážejí své stavby v několika, v
podstatě hotových, částech, které budou spojovat a uvádět do provozu. Násale čeká montáž od podlahy po poslední vrut.

Soutěže se účastníme poprvé a stavbu solárního městečka jsme znali jen z fotografií. Je to ohromná zkušenost. 19 stavenišť je rozmístěno na přesně vymezených stavebních parcelách po obou stranách hlavní komunikace pro pěší. Tahače naložené částmi domů a námořními kontejnery distribuují náklad po obvodu stavenišť. Překvapivě plynule. Většina týmů používá na vykládání jeřáby, které dominují celému prostoru. S manipulací pomáhají nejrůznější typy vysokozdvižných vozíků. Pořadatelé objíždějí stavbustylově, v golfových vozítkách.

Každý tým má vlastní techniku montáže, jinak zařízené staveniště. Většinu soutěžních domů staví studenti sami, často s pomocí několika zkušených dělníků. Domy, na které si týmy najmou stavební firmu, jsou výjimkou. Když na sousedním staveništi sledujeme, jak se připravuje bednění pro betonový základ, nestačíme se divit, kolik různých originálních způsobů lzevymyslet na kotvení stavby do betonové ranveje.

Montáž AIR House máme naplánovanou na pět dní. První den se nám podařilo vytyčit stavbu, ukotvit základové patky, osadit základové rámy, do nich ukotvit technologický box a osadit podlahové panely. Pracujeme ve dvou směnách. Ranní četa začíná v sedm hodin ráno, odpoledne jí střídá druhá, která končí ve dvě hodiny v noci. V práci můžeme pokračovat až po pětihodinové přestávce. Naštěstí, jinak bychom nejspíš pracovali celý denv kuse.

Čas, který ušetříme stavbou, chceme zprovozňovat a ladit technologie atestovat, jak se dům chová v prostředí, které jsme zatím jen simulovali v
počítači. Bude to napínavé, ale první den nás dobře nastartoval a těšímese, jak to bude pokračovat.

Držte nám palce a sledujte naše webové stránky a sociální sítě.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nemusíme jen držet palce, můžem i hlasovat
Veronika Trachtová
07.10.13 10:32
zobrazit všechny komentáře

Související články