Litomyšl bude opět slavit Světový den architektury

Vložil
Tisková zpráva
27.09.2013 00:05
Již v roce 1996 bylo na shromáždění Mezinárodního svazku architektů dohodnuto, že se bude každý rok, vždy první říjnové pondělí, konat Světový den architektury. Před dvěma lety si tento den poprvé připomněla některá města v České republice díky občanskému sdružení Kruh. K loňskému druhému ročníku se již hrdě přihlásila také Litomyšl, která nabídla zájemcům o moderní architekturu a design třídenní maratón nejrůznějších akcí pod názvem ArchiMyšl 2012. Podobně zajímavý program připravilo město Litomyšl ve spolupráci s mnoha organizacemi také letos.   
  
Páteční rozjezd
Program zahájíme v pátek 4. října od 17 hodin vernisáží výstavy Burian/Křivinka - Architekti v domě U Rytířů. Není třeba připomínat, že oba architekti jsou právě s Litomyšlí výrazně provázáni a mají zde řadu realizací. Večer promítneme v kině Sokol film Lidský rozměr, který se snaží nalézt odpověď na otázku, kterou si občas klade každý z nás: Jsou města pro auta nebo pro lidi? Film představuje tzv. humanistický přístup k urbanismu. Tedy architekturu, která nezkoumá stavby, ale to, co je mezi nimi - lidi a jejich interakce. Chybět nebude úvod architekta ani beseda, která bude následovat po projekci.         

Víkend bude ve znamení komentovaných prohlídek
Na procházku veřejným městským prostorem můžete vyrazit s městskou architektkou Zdenkou Vydrovou v sobotu v 11 hodin, sraz u sochy B. Smetany (organizuje Kruh o.s.). Na sobotní odpoledne je naplánována projížďka po stavbách moderní architektury v Litomyšli (odjezd ve 13 hodin). Účastníci projížďky si s odborným komentářem emeritního starosty Miroslava Brýdla a Antonína Dokoupila prohlédnou dvorek pedagogické školy, projdou se podél řeky Loučné, nakouknou do městské sportovní haly, navštíví White Gallery v Osíku, areál bytových domů v lokalitě U Nemocnice, Nový kostel, městský bazén, zimní stadion, sportovní areál Černá hora i internát pedagogické školy.
Prohlédnout si budete moci i zámecké návrší a regionální muzeum v rekonstrukci. Po dosud rozestavěných objektech vás v neděli odpoledne hned několikrát (ve 13, 15 a 17 hodin) provede starosta Michal Kortyš a ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš. Neošidíme vás ani o prohlídku objektů na zámeckém návrší, které již prošly rekonstrukcí. Od 14 a 17 vám je představí improvizační divadlo Paleťáci.     
Na sobotní projížďku i nedělní prohlídky zámeckého návrší je z kapacitních důvodů třeba se předem registrovat v informačním centru. Podrobnější informace naleznete na www.litomysl.cz a plakátech.

Na pivo s architekty
V sobotu od 16 hodin nás čeká v nově zrekonstruovaném klenutém sále zámeckého pivovaru vernisáž soutěžních architektonických návrhů na obnovu nábřeží řeky Loučné a hned v 17 hodin vás zveme na pivo s architekty do vedlejšího sloupového sálu. Hlavním tématem besedy, kterou bude moderovat novinář Petr Volf, bude revitalizace zámeckého návrší, soutěž na obnovu nábřeží řeky Loučná nebo Litomyšlská výzva. Sobotní večer bude patřit výborné jazzové muzice. Od 19.30 hodin se jantarová komnata v zámecké jízdárně historicky poprvé rozezní hudbou. V rámci projektu Jazzové dialogy se představí klavírní duo Emil Viklický a Pavla Schönová.
Organizátoři věří, že si i tentokrát akce najde své publikum a bude zajímavá nejen pro Litomyšlany, ale i pro mladé architekty, studenty architektury či designu a další zájemce o tento druh umění z celé republiky.   

Ing. Michaela Severová,
vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Litomyšl
0 komentářů
přidat komentář

Související články